НАТО обсъжда Украйна, Грузия и Афганистан

07:40, 12 юли 18 / Свят 25 497 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Срещата на НАТО продължава. След споровете за пари в четвъртък, лидерите на държавите в Алианса преминават към другите теми от дневния ред на срещата на върха.

Ситуацията в Украйна и Грузия е една от тях. И двете държави искат да станат членки на Алианса и пращат войници зад граница, за да подпомагат мисии на НАТО. Шансовете и на двете обаче са изключително малки заради нахлуванията на Русия на тяхна територия. Според правилата на организацията, държава замесена в териториални спорове не може да се присъедини.

Снощи държавните и правителствените глави на страните-членки на НАТО поеха ангажимент да избавят Алианса от зависимостта от оръжията и техниката съветско и руско производство. Това се казва в декларация, приета след основната работна сесия на срещата на върха на организацията в Брюксел.
 
Лидерите на НАТО подчертаха необходимостта от модернизиране на въоръженията на държавите-членки за „укрепване на тяхното технологично предимство“.
 
Армиите на страните от Централна и Югоизточна Европа продължават да са въоръжени основно със съветско оръжие от 60-те и 80-те години на миналия век, макар че много танкове, самолети и вертолети бяха модернизирани през последните години.

В Декларацията на Алианса от първия ден на срещата освен това се казва, че партньорството между Русия и НАТО би могло да има стратегическа ценност за страните, но в настоящия момент няма условия за това.

„Продължаваме да вярваме, че партньорството между НАТО и Русия, основаващо се на международното право и задължения, включително основополагащия акт Русия-НАТО и Римската декларация, би могло да има стратегическа ценност. Във връзка с настоящите обстоятелства, съжаляваме, че въпреки призивите на съюзниците и международната общност по адрес на Русия да промени курса си, няма условия за такива отношения“, се казва в документа.

Там се посочва още, че НАТО ще продължи „стратегическото обсъждане на евроатлантическата сигурност и нашия подход спрямо Русия“. 

Освен това стана ясно, че НАТО има намерение в случай на „хибридна война“ да задейства чл. 5 от устава си за колективната отбрана, какъвто е случаят и при въоръжено нападение. 

Чл. 5 от Устава на НАТО гласи, че „въоръженото нападение срещу една от договорилите се страни или на няколко от тях в Европа или в Северна Америка ще се разглежда като нападение над всички тях като цяло“.

В първия ден от срещата американският президент Доналд Тръмп поиска от своите колеги от НАТО да увеличат незабавно до 2% от БВП на техните страни разходите за отбрана и да поставят нова бариаре от 4%.

Българският президент Румен Радев е поставил от своя страна въпроса какво става с трансатлантическата връзка, която е гръбнакът на НАТО като военни способности, ако не бъдат достигнати тези 2% сега. Никой не говори за 4%, това в момента не се обсъжда, посочи Радев.

"Това е жизненоважно за бъдещето на организацията, касае всички страни, допълни той. НАТО не е борса, на която можеш да купиш сигурност. НАТО е съюз на суверенни държави, обединени от стратегически цели и общи ценности. Президентът Тръмп от друга страна е прав, защото всяка страна трябва да допринася в днешния свят на растяща неизвестност, да изгражда ефективни способности. Това, което той прави, е добре и за нашата страна. Виждате с каква неохота в България се заделят средства за въоръжените сили. Направих три консултативни съвета по национална сигурност - разбираме се за нещо, след това то се отменя", коментира българският държавен глава.

Доналд Тръмп увери по време на разговори с френския си колега Еманюел Макрон в централата на НАТО, че "няма разрив" в отношенията между Европа и Съединените щати, въпреки напрежението на срещата на върха на Алианса.
 
По време на продължилата около 40 минути среща с Макрон Тръмп е изразил личната си привързаност към Европа и е отправил към нея "по-скоро позитивни и конструктивни послания". В началото на срещата Тръмп е заявил пред медиите, че има прекрасни отношения с Макрон, добавяйки, че според него френският президент върши прекрасна работа.

Вчера Македония получи официално показа за преговори да присъединяване към Алианса след споразумението с Гърция за решаване на спора са името на страната. Условието за приемането на Македония е смяната на държавното име, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

Очаква се днес българският президент Радев да се срещне с турския си колега Реджеп Ердоган. Миграцията, енергетиката и засилването на икономическия и туристически обмен, са част от темите, които ще обсъдят двамата в рамките на втория ден от срещата на върха на Алианса. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама