„Спаси София“: Служебният паркинг зад „Александър Невски“ да изчезне

14:45, 02 юли 18 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Служебният паркинг на Народното събрание трябва да изчезне категорично. Това каза Борис Бонев от „Спаси София“ по повод на ремонтите между площад „Св. Александър Невски“, Народното събрание, бул. „Цар Освободител“ и бул. “Васил Левски“, градинката "Кристал" и ул. „Московска“.

„Абсолютно недопустимо е най-големият символ на София, може би и на България, да бъде заобиколен от паркирали автомобили. В крайна сметка има достатъчно места, където могат да се паркират автомобили. Служебният паркинг на Народното събрание трябва да изчезне категорично“, добави той пред БНР.

Бонев съобщи, че през 2015 година е спечелен проект с различна визия от този, който се реализира в момента. „Почти всичко от проекта от 2015 година, което беше по-уникално и правеше пространството по-интересно отпадна. Накрая ремонтът на пространството около храм „Св. Александър Невски" се превърна в подмяна на плочки, осветление и козметични ремонти. Ние не смятаме, че по този начин трябваше да се реши пространството. Когато правиш конкурс, трябва да изпълниш резултата от конкурса, а не да се мотаеш няколко години и накрая да изпълниш нещо съвсем различно“, каза още Бонев.

Според него проектът предвижда пространството около храма да бъде пешеходна зона, но всъщност то няма да има тези функции. „Пешеходна зона не означава просто да няма автомобили. Това означава инфраструктурата да предразполага за комфортно, безопасно и достъпно пешеходене от всички. Това няма да е факт, тъй като единственото, което ще се случи, ще се затвори за автомобили. Няма да бъде на едно ниво. Пространството ще остане абсолютно „мъртво“, скучно и привличащо само туристи, които минават, снимат и си заминават. Няма да има какво да задържи хората на това пространство“, отбеляза Бонев.

Той уточни, че няма промяна в плана за ремонта на ул. “Граф Игнатиев“. „Почитател съм на големи гранитни плочи, без много шарки, по-семпло, по-изчистено, но удобно. Като цяло проектът и по-конкретно релсовият път, шумоизолация и виброизолация на трамвайното трасе се изпълнява по съвременна технология и към момента от ежедневните проверки, които и ние извършваме се работи качествено и бързо“, допълни Бонев.

„Спаси София“ ще настояват за премахването на служебните абонаментни парко места, разположени върху тротоарите в центъра на града. „Това е вредна политика, пречка пред едно нормално и безопасно обикаляне на центъра на града“, смятат от там.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама