Студентка от Пловдив изобрети робот, който следи роботи

19:10, 02 юли 18 25 518 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пловдивска студентка изобрети умна машина, която позволява да се следят роботи от постоянна дистанция. Разработката е на Божидара Неделчева от четвърти курс в специалност „Автоматика“ към Технически университет-Пловдив. Изобретението може да се прилага в медицината, а също и за контрол на автономните автомобили, съобщи БНР.

В нашите разработки ние залагаме много на изкуствения интелект, обясни професор Андон Топалов от катедра „Системи за управление“. Той е категоричен, че бъдещето е на роботите и те ще навлизат все повече в производството у нас. 

Това важи най-вече за Пловдив и региона, където фирмите се оплакват от недостиг на работна ръка. В същото време цените на роботите не са толкова високи, средната е не повече от 30 000 евро. Сумата може да се изплати за две години, тъй като един робот заменя 5 работни места, обясни професор Топалов.

В катедра „Системи за управление“ се финализират и други разработки. Вече е готов алгоритъм за откриване на замърсявания с вредни вещества. Идеята е роботи да откриват замърсени участъци, без това да застрашава човешки живот. Целта е те да се пускат в опасни райони и да изпращат информация, обясни доктор Севил Ахмед.

В ход е и разработка на робот, който разпознава образи. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама