Румънци излязоха на протест в подкрепа на главния прокурор на антикорупционната агенция

07:50, 31 май 18 / Свят 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нощ на протести в Румъния, след като Конституционният съд задължи президента Клаус Йоханис да отстрани главния прокурор на Агенцията за борба с корупцията Лаура Кьовеши. Около 1500 души се събраха в столицата Букурещ и други градове, за да изразят подкрепата си за обвинител номер 1.

Протестиращите определиха съда като "роб на управляващата Социалдемократическа партия". Конституционният съд ще трябва да обясни решението си по-късно днес, предаде БНТ.

Вчера съдът публикува съобщение, в което посочи, че е установил юридически конфликт от конституционно естество между министъра на правосъдието и президента на Румъния в резултат на отказа на държания глава да даде ход на предложението на правосъдния министър за отстраняване на Кьовеши. В съобщението се уточнява, че решението на Конституционния съд е окончателно и има задължителен характер.

Ръководената от Кьовеши агенция стои зад знакови дела срещу високопоставени политици, обвинени в подкупи и злоупотреба с власт. Дейността на създадена през 2002 г. НДБК многократно получаваше похвали в докладите на Европейската комисия в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка. Агенцията е много популярна и сред румънците.

На 22 февруари министърът на правосъдието Тудорел Тоадер поиска отстраняване на шефката на НДБК Лаура Кьовеши, обвинявайки я в различни нарушения, включително авторитарно поведение, намеса в корупционни дела, отказ да се яви на изслушване в парламента и други, припомня БНР.

По-късно Висшият съвет на магистратурата издаде отрицателно консултативно становище по искането на министъра, а президентът Клаус Йоханис заяви, че мотивите на министъра не са успели да го убедят и отказа да отстрани от длъжност главния прокурор на НДБК. След отказа на президента левоцентристкото правителство на Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите сезира Конституционния съд.

Правосъдният министър Тудорел Тоадер написа във Facebook след оповестяването на решението, че то „изтъква конституционния принцип, според който прокурорите развиват дейността си под ръководството на министъра на правосъдието“. Според Тоадер „президентът няма никакви законови правомощия да оценява професионалните и мениджърски компетенции на висшите прокурори, за разлика от министъра на правосъдието“.

Опозицията критикува остро решението на съда. Парламентаристи от двете най-големи опозиционни партии - Национално-либералната партия и от Съюз за спасение на Румъния - определиха решението като „абсурдно“ и „фундаментално погрешно“ и призоваха за деполитизация на Конституционния съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама