45% от гърците приемат в новото име на Македония да фигурира това име

18:15, 07 май 18 / Свят 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

45 на сто от гърците приемат в новото наименование на Република Македония да се използва и терминът "Македония". Това сочат данните от социологическото проучване на агенция "Прората" на Института за алтернативни политики ЕНА, съобщава БГНЕС. 

23 на сто от запитаните казват, че са "бесни" от перспективата, че новото име ще съдържа терминът Македония. 14 на сто са казали, че се срамуват, че са гърци, а 13 на сто са безразлични към този въпрос. 5 на сто от анкетираните са отказали да отговорят на въпросите. 

87 от участниците в проучваните са посочили Турция като най-враждебната държава, а 45 на сто - Република Македония. 10 на сто от гърците смятат, че България е враждебно настроена спрямо тях, а 70 на сто са на противоположното мнение. Към Албания тези проценти са 47 срещу 37 на сто. 

69 на сто от запитаните не виждат в Македония заплаха за териториалната цялост на Гърция, а 21 на сто на противното мнение. На въпроса "кой е най-важният проблем пред гръцката външна политика" 46 на сто отговорили, че това са отношенията с Турция. За 34 на сто това е проблемът с бежанската криза, а за само пет на сто - спорът с името на Република Македония. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама