Една година кабинет „Борисов 3“

11:00, 07 май 18 / Политика 25 463 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Социолози и анализатори коментираха годината управление на третия кабинет на Бойко Борисов, както и разликите с предишните му кабинети.

Едва ли може да се намерят съществени разлики във функционирането на кабинета с предишните, заяви политологът Страхил Делийски пред БНТ. По думите му, на този кабинет му липсва способността да се консолидира политическия свят и да го прави разбираем чрез опростено разказване, каквато се забелязваше в предишните кабинети на Бойко Борисов. Това, според Делийски, е причината за множеството скандали, белязали първата година от управлението на кабинета „Борисов 3“.

Според социолога Евелина Славкова от сблъсъка ГЕРБ - БСП печелят и двете партии, защото така малките партии губят влияние. Според Делийски има хроничен дефицит на доверие в политическата система, което е проблем и на управляващи, и на опозиция, като води до „апатичен политически навик“.

Според социологическите изследвания ГЕРБ остава първа политическа сила, а единоборството с БСП консолидира позициите на управляващите, заяви Евелина Славкова пред БНТ. Според нея, имало е очаквания скандалите с Истанбулската конвенция и ЧЕЗ да доведат до по-големи сътресения, но това не се е случило и за тях се говори като за отминали скандали. Тя заяви, че коалицията между ГЕРБ и Обединените патриоти не се счита за неприемлива според социологическите изследвания и допълни, че самият Борисов изглежда да се чувства по-комфортно в коалиция с тях, отколкото с Реформаторския блок.

Липсва алтернативният проект за бъдещото развитие на България, което да даде алтернативен характер на БСП, заяви Страхил Делийски. Политическата система страда от липса на доверие, което е проблем не само на управляващите, но и на опозицията, допълни той. Това по думите му води до „стабилокрация“ - стабилност на всяка цена, която може да доведе до противоречия с някои демократични принципи.

По един или друг начин победата на президентските избори даде сила на БСП, заяви Славкова, като допълни, че и ГЕРБ и социалистите имат интерес от пререканията между тях. Тази битка ще продължава и занапред, защото така малките политически партии губят влияние, допълни тя. За част от хората не е толкова важно спазват ли се принципите на демокрацията, колкото икономическите показатели, които в момента са добри и са основи на стабилността на управляващите, допълни тя.

Сегашният кабинет на Борисов е много по-добър като качествен състав от "Борисов 1" и "Борисов 2", пък смята от своя страна социологът Андрей Райчев пред NOVA по повод навършването на една година от управлението на кабинета "Борисов 3".

"Има обективни оценки, които вече се получиха. Включително оценка на българския народ, който написа добър 3,71. Освен това през 11-те последни избора ГЕРБ е спечелил всички без един. ГЕРБ продължава да води с 24 на 20 пункта спрямо БСП", коментира математикът проф. Михаил Константинов.

"3,71 не е никак лоша оценка. "Добър" пишем, когато искаме нещата още да се подобрят. И "добър" пишем на добрите ученици и студенти, ако питате мен", коментира политическият психолог проф. Антоанета Христова. 

"Той изпъква пред останалите правителства преди него с ярка международна дейност и ни кара да се чувстваме относително горди, че нещо правим и все повече сме някакъв фактор, усещаме се като фактор в нашата балканска и европейска страна", допълни тя. 

Райчев припомни: "Борисов взе властта в много неизгодна обстановка през 2008 година, когато удари кризата. Просто беше малшанс. Тогава му се падна черната вода. Сега му се падна златната вода. По много причини България върви нагоре. Вятърът духа в платната на правителството". 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама