Путин встъпва в длъжност за четвърти пореден път като президент

07:45, 07 май 18 / Свят 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Русия Владимир Путин встъпва в длъжност за четвърти път. Той спечели изборите на 18 март и ще управлява страната до 2024 г. Очаква се церемонията да бъде доста по-скромна и без показни тържества в сравнение с предните. 

Няма да има обичайният тържествен прием в Кремъл за руския елит. Това бе традиция и неизменно се провеждаше през 2000, 2008 и 2012 година. Присъстваха висши чиновници, министри, политици и общественици.

Приемът не бе публично събитие и за него обикновено се пускаха по 1-2 кратки събощения с откъси от словото на президента. Сега този прием се отменя, според официалната версия заради тържествения прием по случай 9 май.

Отменено е и преминаването на кортежа на Путин по московските улици, въведен през 2012 година. Тогава това преминаване на лъскави лимузини стана едно от най-обсъжданите събития в социалните мрежи, съобщи "Дожд". Причината- кортежът минаваше по улици, изцяло блокирани за целта.

Сега кортежът ще бъде само на територията на Кремъл. Владимир Путин ще излезе от работния си кабинет и ще се придвижи до Големия Кремълски дворец. Там ще произнесе клетва, ще получи символите на властта и ще държи реч. След като излезе от двореца, ще се срещне за кратко с хора, които са участвали в избирателната му кампания като доброволци.

Точният списък на всички, поканени да присъстват на клетвата на Путин, ще стане ясен на самата церемония, но някои известни личности вече обявиха намерението си да посетят Кремъл на 7 май. Очаква се присъствието на бившия италиански премиер и лидер на партията „Форца Италия!“ Силвио Берлускони. В пресата често отбелязват прекрасните лични отношения между Путин и Берлускони.

Вече стана известно, че на тържественото мероприятие в Москва не е бил поканен президентът на Сърбия Александър Вучич. На 7 май сръбският държавен глава ще е на визита в Турция, където има планирана среща със своя колега Реджеп Таийп Ердоган. От това може да се направи извод, че и Ердоган също няма да бъде в Кремъл по това време. 

Австрийският канцлер Себастиян Курц също няма да присъства  на инаугурацията на избрания президент на Русия. От ведомството на федералния канцлер обясниха, че той няма време. 

Според информациите в някои медии се очаква пристигането на холивудския актьор и бивш губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер.

„Мисля си, че не си струва да се очаква нито един от световните лидери на инаугурацията", коментира политологът и генерален директор на „Института за политически изследвания“ Сергей Марков. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама