Часове по калиграфия в Националния исторически музей

15:30, 07 май 18 / Култура 25 536 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 11 май Националният исторически музей (НИМ) организира занятия по калиграфия, съпътстващи проекта „Представителна изложба: Сакралното пространство по българските земи XV–XIX в.”, реализиран с частичната финансова подкрепа на Министерство на културата.

През Възраждането 11 май се утвърждава като празник на Светите равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий. Този ден не е избран случайно – това е общият църковен празник на двамата светци, който през ХIX век се превръща и в гражданско тържество, изразяващо духовните въжделения на българите за църковна и
политическа независимост, просвещение и национално въздигане.

В програмата на ателието влиза разглеждане на изложбата „Сакралното пространство на религиозната култура и народното изкуство по българските земи ХV–ХІХ в.“ в зала 4 на НИМ, като специално внимание ще бъде отделено на старинните ръкописи и старопечатни книги, изложени в експозицията. Една от тях е един от най-ранните преписи на „История славянобългарска”, написана от Паисий Хилендарски.

След това посетителите ще могат да участват в провеждане на занятие по калиграфия в класна стая, подредена като от втората половина на XIX век - с характерната катедра и дървени чинове. Ще научат за методите на обучение през Възраждането, ще могат освен това да се учат да пишат с пера и мастило.

Ателието по калиграфия е третото от общо четирите ателиета, пряко свързани с темата и предметите от експозицията: „Сакралното пространство на религиозната култура и народното изкуство по българските земи ХV–ХІХ в.“.

Часове на занятията: 12,00 часа и 14,00 часа на 11 май 2018 г. Занятията за децата са безплатни, вход за придружители - 3 лв.

През юни предстои последното занятие за изработване на глинени икони.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама