Обявяват кой е "Музикант на годината" на галаконцерт в БНР

14:00, 07 май 18 25 450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Деня на радиото, 7 май, под покрива на „старата къща“ ще стане ясно кой е новият български „Музикант на годината“. Началото е в 19 часа. Входът е свободен.

Домакин ще бъде Симфоничният оркестър на Българското национално радио с главен диригент Марк Кадин, а в галаконцерта ще участват още Теодосий Спасов – два пъти носител на приза, Явор Желев – първи флейтист на Радиооркестъра, и новите носители на награди в националната анкета сред слушателите на предаването „Алегро виваче“ по „Хоризонт“.

Сред носителите на наградата  „Музикант на годината“ са имен акато Минчо Минчев, Гена Димитрова, Теодосий Спасов, Райна Кабаиванска, Виктор Чучков, Васко Василев, Веско Пантелеев-Ешкенази.а

Освен голямата награда "Музикант на годината", която представлява уникална бронзова статуетка на скулптора Христо Илиев, според броя на гласовете се определят и призове в няколко други категории, сред които „Дебют“, "Активна творческа дейност", "Ансамбъл на годината", "Музикален проект на годината", "Юбилей", „Цялостно творчество“ и др.

За втори път в 27-годишната история на допитването ще бъде връчена специалната награда „Олга Камбурова“ за млад изявен талант. Тя дава възможност за професионален запис в Първо студио на БНР с продуцент и екип на „Музикална къща БНР“. Първият носител на приза – 17-годишният китарист Георги Димитров-Жожо, вече осъществи своите студийни записи, а тази година екипът на „Алегро виваче“ избра млад изпълнител с богата колекция от национални и международни награди.

С уникален плакет за цялостното си творчество като флейтист, композитор и тонрежисьор в Българското национално радио ще бъде отличен посмъртно Мирослав Данев. Десетилетия наред записите, направени от него, са важна част от музикалната памет на България. Последното голямо постижение на Мирослав Данев беше албумът „Барток – Бабин“ на клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров, осъществен в партньорство със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Йордан Камджалов. Той беше издаден от престижната германска фирма CPO и отличен с най-високо ценената музикална награда в Германия ECHO KLASSIK.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама