До пролетта приемат закони срещу двойния стандарт при храните в ЕС

14:50, 30 апр 18 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Най-далечният срок, който си поставяме, за приемане на законодателството срещу двойния стандарт при храните в ЕС и други нелоялни търговски практики, е пролетта на 2019 г. - преди края на мандата на този Европейски парламент“. Това заяви министър Лиляна Павлова по време на пресконференцията за форума „Двойният стандарт при храните в ЕС – да поставим проблема на масата“, който се провежда под патронажа на премиера България Бойко Борисов и е част от календара на Българското председателство. Организатор на форума е националният омбудсман Мая Манолова в партньорство с Министерство на земеделието, горите и храните, Министерство на икономиката и Министерство на здравеопазването.

„На нас, като Българско председателство, ни се иска предложеното от ЕК законодателство, защитаващо всички потребители в ЕС, да бъде одобрено още по-рано - в рамките на 2018 г. Планът ни е абициозен, защото има различни мнения сред държавите от Западна Европа. Но нека им дадем възможност в рамките на Съвета на ЕС да представят своите позиции и да разберем какви са техните съображния“, каза още пред журналистите министър Павлова. Тя подчерта, че е уверена, че ще бъдат взети най-добрите решения в името на всеки един европейски гражданин.

„Като родител, като потребител, като министър не мога да приема, че в млякото за нашите деца има в пъти по-малко калций, наполовина калий и наполовина по-малко фосфор. Какво мляко пият тогава нашите деца? И аргумент за двойния стандарт при храните в ЕС не може да е националният вкус!“, това заяви министър Лиляна Павлова. 

„Днешният форум ни обединява в една обща кауза - да докажем още веднъж, че ЕС е съюз на равни и че не може да има разделение на втора категория потребители. Това равенство се изразява във всяко едно отношение, включително и в качеството на храните, които потребяваме ние и нашите деца“, заяви министър Павлова и добави, че проучванията няма да се ограничат до храните, а ще се изследват всички останали стоки, които потребяваме -като козметика, препарилни препарати и др. защото двойният стандарт се доказа.

„Фактите показват следното: 42% от тестваните продукти у нас се продават на много по-висока цена в сравнение с аналозите им в Австрия, Италия, Германия и Чехия. Говорим за увеличения до 87% за една и съща стока! Това е нещо крайно недопустимо. Това е категорична дискриминация, това е абсурдно и недопустимо“, заяви министър Павлова.

Проблемът с двойния стандарт при храните в ЕС е една от темите с най- висока заинтересованост за българите, затова и Българското правителство, и Българското председателство полагат всички усилия за решаването му, подчерта министър Павлова. А целта е да няма второ качество стандарти и да не допускаме продуктите за България да бъдат на тройно по-високи цени. 

„Тези проблеми могат да бъдат решени със законодателната инициатива на Европейската комисия – „Новият търговски механизъм за потребителите“ и така по-скоро ще се сложи край на проблема „двоен стандарт“ като се въведе единно законодателство с единни стандарти и строги санкции“, каза още министър Павлова на международния форум. В него участие взеха също вицепремиерът Томислав Дончев, министрите Емил Караниколов, Румен Порожанов и Кирил Ананиев, заедно с близо 200 участници от Европа.

„В края на форума конференцията ще излезе със заключителен документ от името на Българското председателство и Европейската комисия, с който да направим категорична заявка за следващите стъпки за отстраняването на двойния стандарт. Вярвам, че ще се обединим около решенията в името на всички европейски потребители“, завърши министър Павлова изказването си при откриването на форума.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама