Пържените картофи ни действат подобно на марихуаната

16:30, 30 апр 18 / Любопитно 25 620 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от университета в Ървайн, Калифорния, са открили защо се пристрастяваме към пържените картофи и не можем да спрем да похапваме от тях.

Съдържащите се в картофите мазнини отключват в стомаха ни вещества, които действат по подобие на марихуаната.

Професор Даниеле Пиомели и екипът му изследвали реакциите на опитни мишки, след като те се хранели с мазни храни, подобни на сервираните в заведенията за бързо хранене. Проблемът възниквал още при допира на храната с езика на гризачите.

Според учените мазнините осъществяват пряк контакт с мозъка, който от своя страна подава сигнал към стомаха. Той го задължава да отдели „естествените наркотици“ по стените си - ендоканабиноиди. Въздействието им ни кара да искаме още и още от тази храна.

Доскоро се смяташе, че пристрастяването към пържените картофи и другите мазни храни от заведенията за бързо хранене е само въпрос на лакомия. Но изследването дава химическото обяснение за пристрастяването ни към подобни храни. При другите вещества, съдържащи се в храните, като протеините например, не се наблюдава подобен ефект.


 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама