Тръмп и Мей: Употребата на химически оръжия в Сирия трябва да спре

08:10, 13 апр 18 / Свят 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съветът за сигурност на ООН ще заседава извънредно по искане на Москва. Във фокуса на разговорите ще е обсъждането на заплахата от евентуални въздушни удари на Съединените щати и съюзниците им.

Снощи телефонен разговор проведоха президентът Доналд Тръмп и британският премиер Тереза Мей. Двамата са единодушни, че е необходимо да се подготви международен отговор, с който да бъде спряна употребата на химически оръжия в Сирия.

Мей получи подкрепата на британските министри да предприеме действия заедно със Съединените щати и Франция. По-рано френският президент Еманюел Макрон заяви, че страната му има доказателства за нападения с хлор в Сирия, затова Франция може да предприеме въздушни удари.

Доналд Тръмп обяви, че ще вземе решение съвсем скоро. След като в сряда заплаши Русия, че ракетите са готови за изстрелване, ден по-късно американският президент уточни, че никога не е казвал кога ще бъде атаката срещу Сирия. Тръмп обсъди със съветниците си по националната сигурност кризата, но окончателно решение на е вземано. 

Русия определя съобщенията за химическа атака в Сирия като провокация, която ще послужи за оправдание за интервенция на Запада в страната.

НАТО осъди употребата на химическо оръжие в Сирия. "Последният случай беше ужасяващ. Това е заплаха за международния мир и сигурност", заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг и призова сирийския режим и подкрепящите го да допуснат оказването на международна медицинска помощ и международни наблюдатели.

Столтенберг заяви, че виновниците за употребата на химическо оръжие трябва да понесат отговорност. "Трябва да защитим забраната на химическите оръжия", допълни генералният секретар на НАТО. 
 
Официален Дамаск пък заяви, че химическото оръжие, използвано в Сирия, е внесено от Либия. Това се случило с помощта на Великобритания, Саудитска Арабия, САЩ, Турция и Франция, според постоянния представител на Сирия в ООН.

"Терористите са получили токсичните вещества много отдавна - от либийските запаси. Тази операция е осъществена с подкрепата на турските, саудитските, американските и френските разузнавателни служби. Те са прехвърлили химикали от Либия в Истанбул с граждански самолети, а лицето, което е отговаряло за транспортирането им, е Хайсам ал Касар", поясни Башар Джаафари.

Той подчерта, че сирийските власти "1001 пъти, както в "Хиляда и една нощ", са отказвали да използват каквито и да било химически вещества срещу собствения си народ".
 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 DonaldAgeli 22:37, 19 юли 22

Преимущество № 1 – безопасность онлайн-покупки.
Преимущество № 2 – качество телевизоров и их ассортимент.
Преимущество № 3 – низкие цены на ТВ.
приобретайте плазменные телевизоры
по низким ценам. Магазин порадует вас качественной бытовой техникой.
Поэтому одним из важных факторов для нас есть предложение максимально выгодной стоимости телевизора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама