Софиянци в подкрепа връщането на трамвай №6 до кв. Лозенец

13:00, 16 мар 18 25 534 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На обществена дискусия, провела се в кв. Лозенец преди две седмици, стана ясно, че гражданите на квартала се обявяват категорично против готвеното закриване на трамвайното трасе до басейна Спартак. Те дадоха срок на Столичната община до един месец да възстанови движението на трамвай №6 до Лозенец със същото разписание, както преди временното му спиране. В противен случай лозенчани заплашват с протести и гражданско неподчинение, припомняйки, че вече бяха събрани близо 5000 подписа срещу спирането на трамвая по бул. Арсеналски.

Гражданската организация Спаси София, която от 2015 година работи за запазването на трамвая обясни, че Столичната община възнамерява за постоянно да закрие трамвайното трасе до Лозенец, въпреки многократните обещания на кмета: “Преди две години кметът г-жа Фандъкова обеща, че Шестицата се спира временно, за година и половина, заради строителството на метрото. Две години по-късно работата по метрото приключи, но управниците не само не спазиха обещанието си, но и възнамеряват завинаги да ликвидират трамвайното трасе” - обясняват от организацията.  

От Спаси София са изготвили шаблон за жалба срещу ликвидирането на поредното трамвайно трасе в столицата и призовават всички столичани да участват в спасяването на Шестицата. Жители на кв. Лозенец вече я разпространяват сред съседи и роднини, за да защитят трамвайното трасе до квартала си. “Всеки може да намери жалбата на нашия сайт и може да я внесе лично в Столичната община на ул. Московска №33 или онлайн през виртуалното деловодство на общината в call.sofia.bg”, пояснява Борис Бонев от организацията. Той призовава всички софиянци, убедени, че София може и трябва да стане зелен, устойчив и комфортен град да попълнят и внесат жалбата.

Тази битка не е само за запазването на трамвая в Лозенец, който е безалтернативен и дава много полезни връзки за живеещите и работещите в района. Това е битка срещу систематичното унищожаване на един от символите на София - нейните трамваи. Това е битка за здравословен живот в нормална градска среда, както и срещу прахосването на публични средства и унищожаване на съществуваща инфраструктура, част от която основно ремонтирана едва преди няколко години. Освен това, няма никакви технически или финансови пречки трамваят да се възстанови, стига управляващите да спазят обещанието си.” - категоричен е Борис Бонев.

Да се закрива готова инфраструктура на екологичен начин на транспорт, каквито са трамваите, в най-замърсената европейска столица е престъпление”, казват от Спаси София. “Кой позволява това да се случва на фона на огромното обществено недоволство породено от смъртоносните нива на замърсяване и липсата на адекватен отговор от страна на Общината за справяне с проблема.”


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама