Премиерът Борисов поиска пълна проверка на сделката по продажбата на ЧЕЗ

17:13, 03 мар 18 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министър-председателят Бойко Борисов възложи на Държавната агенция „Национална сигурност“ и Националната агенция по приходите да направят пълна проверка на сделката по продажбата на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, както и на дружеството купувач – Инерком България.
Преговорите между дружествата относно възможността българската държава да закупи дялове в „ЧЕЗ България“ започват в средата на следващата седмица в Прага, съобщиха от българското енергийно дружество.

Тези разговори се налагат след промяната в позицията на правителството. Първоначално позицията на властта беше, че сделката е между частни компании и държавата няма място. След среща с купувача Гинка Върбакова обаче премиерът Борисов промени намерението си и поиска да има контрол върху сделката и придобиването дружество.

По-късно другият вицепремиер Красимир Каракачанов обясни пред БНТ, че сделката трябва да бъде "изконтролирана", за да има спокойствие в обществото.

Политическата драма около продажбата на българските активи на ЧЕЗ се разви само за няколко дни, но засегна премиерите и президентите на Чехия и България, и доведе до оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама