Пренасянето на бракониерски дивеч става тежко престъпление

11:30, 03 мар 18 25 471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

Пренасянето на бракониерски дивеч ще стане тежко престъпление, това ще се случи след готвени промени в Закона за лова и опазване на дивеча, каза за „Агрозона“ инж. Григор Гогов, изпълнителен директор на ИАГ по време на изложението за лов и риболов, което се проведе в Залцбург.

У нас в момента се подготвят промени в Закона за лова и опазване на дивеча, с които да се криминализират някои бракониерски деяния, каза инж. Гогов. Пренасянето на бракониерски дивеч към момента се тълкува от съдилищата като маломерно престъпление, а има райони в страната, в които бракониерството се е превърнало в бизнес за месо. Именно това целят да атакуват по-строгите мерки, които се подготвят.

Бракониерството е голяма рана за ловните стопанства, на много места в света то е наречено ловокрадство (от кражба на лов), посочи инж. Гогов.

По време на проверките в горите най-строго се следи за спазването на Закона за лова и опазване на дивеча.

През януари са направени 18 хил. проверки, констатирани са няколко случаи на лов без разрешителни, на неразрешен дивеч и лов и извън указаните места. Като цяло обаче засиленият контрол е довел до значително намаляване на нарушенията.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама