Нов транш за Гърция не по-рано края на март

08:10, 20 фев 18 / Свят 25 466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гърция ще получи нов транш от европейска финансова помощ не по-рано от края на март. Това решиха финансовите министри от еврозоната на заседание на Еврогрупата в Брюксел, съобщи БТА.

Гърция е изпълнила 99% от условията за получаване на нова финансова подкрепа. Въпреки това страна няма да получи нов транш преди втората половина на март. Този път средствата са в размер на 5,7 милирада евро.

"Гърция постигна много голям напредък. Изпълнени са 108 от 110-те съгласувани условия. Бих казал, че това са 99%, но още не 100%, а тази работа трябва да се доведе докрай", каза след срещата еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.

Според ръководителя на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг Гърция няма да може да получи поредния транш от помощ преди втората половина на март.

Заседанието на Еврогрупата бе важно, тъй като на него се определя постигнатия напредък на Гърция по условията по отпускане на транша. След редица реформи и промени сега кредиторите на Атина разсъждават дали страната ще може да реализира "чист" край на споразуменията, след като изтече и последното през август, или ще се наложи да има предпазно споразумение.

Гръцкото правителство не може да поиска спасителна линия в случай, че настроенията на пазарите се променят, заради допълнителните условия, които ще я съпътстват. Някои от кредиторите са скептични, че Гърция ще се справи и са склонни да наложат строг външен надзор. 

Според Politico Гърция вече показва признаци на съживяване - икономиката записва повишения, бюджетните цели са постигнати, а правителството оряза пенсиите, заплатите и публичните разходи, както поискаха кредиторите. Безработицата намалява, но е все още на ниво около 20%, като сред младите хора остава много висока, а обществото като цяло е изморено от десетилетието на ограничения и кризи и гърците не усещат подобрението, съобщава Investor. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама