Новият стелт изтребител на Китай вече е на бойна служба

15:50, 09 фев 18 / Свят 25 597 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китай постави в бойна служба своя стелт изтребител от ново поколение J-20, боен самолет, който той се надява да намали военната разлика със САЩ. Това обявиха китайските военновъздушни сили, което го прави оперативно готов, съобщава "Ройтерс".

Китайският президент Си Цзинпин ръководи мащабна модернизация на въоръжените сили на страната, които са най-големите в света, включително противосателитни ракети и модернизирани подводници, опитвайки се да планира сила далеч от бреговете си.

В кратко изявление китайските военновъздушни сили посочиха, че J-20 са били внедрени в бойните подразделения.

J-20 ще повиши допълнително бойните способности на военновъздушните сили и ще им помогне по-добре да изпълняват своята "свещена мисия" за защита на суверенитета, сигурността и териториалната цялост на страната, допълниха китайските военновъздушни сили.

Все пак остават въпроси дали новият китайски изтребител може да се мери с избягващия радарите американски изтребител F-22 Raptor, или най-модерния американски изтребител F-35. F-22 е най-близкия по прилика с J-20.

Китай се похвали с още един стелт изтребител, който разработва, J-31, на авиошоу през 2014 г., показване на мускули, което съвпадна с посещението на американския президент Барак Обама за срещата на върха в Азиатско-тихоокеанския регион.

Китай се надява, че J-31, който все още е в процес на разработка, ще се конкурира с американския F-35 на международния пазар.

Китайските военновъздушни сили поемат все по-активна роля в показването на мощ, като провеждат учения над спорните Южнокитайско и Източнокитайско море, както и близо до автономен Тайван, който Китай смята за негов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама