Скандалът за корупция в Гърция придобива все по-големи мащаби

11:30, 09 фев 18 / Свят 25 464 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ескалира скандалът за корупция в Гърция. Правителството предаде случая за разглеждане в парламента. Един след друг дават показания пред парламентарната комисия за борба с корупцията политиците, които според разследването са получавали подкупи от швейцарска фармацевтична компания. 

Днес прокуратурата в Атина изпрати искане към швейцарските и кипърските власти, за да се отворят банковите сметки на посочените в разследването лица. Това е единственият начин, за да се докажат или отхвърлят показанията на свидетелите, съобщават от прокуратурата. 

Всички свидетели по скандала са защитени поради риска от техните разкрития. Информацията, която достигна до депутатите, е за подкупи от 100 хиляди евро до няколко милиона евро, за да се толерира незаконното увеличение на цената на животоспасяващи лекарства. 

С решение на парламента след изслушване на заподозрените ще се даде ход на делото. 

Досега никой от посочените висши гръцки политици не признава, че е получил подкуп. Това са двама бивши премиери и осем бивши министри на власт между 2006 и 2015 г., преди настоящото правителство да дойде на власт. Сред тях е еврокомисарят по миграцията, както и директорът на националната банка. 

Опозицията обвинява правителството за "клевета" срещу политически противници.

През април миналата година гръцкият парламент гласува за започване на разследване на скандали в сферата на здравеопазването, като управляващото ляво правителство на СИРИЗА изтъкна, че бивши правителства на социалистите (ПАСОК) и консерваторите (Нова демокрация) в продължение на десетилетия са разрешавали на фирми в сферата на здравеопазването да надписват сметката на болници за оборудване, доставки и лекарства в замяна на рушвети.

Министърът на правосъдието на Гърция Ставрос Контонис заяви по онова време, че "Новартис" вероятно е подкупвала "хиляди" лекари и държавни служители да рекламират продуктите й и да продължават да продават по-скъпи от нормалното лекарства, дори след като страната беше ударена от икономическа криза през 2010 г. и се наложиха големи съкращения на държавните бюджети, оставяйки мнозина гърци без достъп до достъпни лекарства.

"Новартис" излезе с изявление, в което се посочва, че били "запознати с информациите в медиите за нашите бизнес практики" в Гърция и че продължавали да сътрудничат на властите.

Множество хора са били разпитани по време на разследването, започнало през 2016 г., като прокурори са тършували в помещения на "Новартис" край Атина в началото на 2017 г., за да събират доказателства.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама