Забраняват щендерите по тротоарите на Слънчев бряг

17:00, 08 фев 18 / Политика 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От този летен сезон в Слънчев бряг ще бъдат забранени щендерите по тротоарите в курортния комплекс. Въвежда се и единен стандарт за визията на преместваемите обекти. Промените ще наложат и нови мерки, които включват засилени съвместни проверки министерството на туризма и МВР. Това стана ясно по време на визита по Южното Черноморие на министъра на туризма Николина Ангелкова, информира БГНЕС.

Ангелкова инспектира плажната алея и провери дали новите наематели на плаж "Север" спазват поставените предписания още в края на миналия летен сезон, когато Министерството на туризма прекрати концесията на стария наемател. Още тогава стана ясно че 8000 кв. м. от ивицата е с излишни търговски обекти, които трябваше да бъдат премахнати.

Повече от 190 обекта са премахнати, продължава премахването на други. И след това ние започваме да разполагаме нашите обекти съобразно схемата, която е одобрена от министерството, която ще бъде в рамките на 2%", заяви представител на фирмата наемател на плаж "Север" - Слънчев бряг Николай Борисов. Той уточни че веднага след почистване и поставяне на обектите, започва разстилането на обезопасителните пясъчни диги по самата плажна ивица.

Извън регламента за единна визия са и търговските обекти, които са върху частни парцели разположени върху пясъка. Това разбира се повдига куп въпроси как те са се узаконили. Министър Ангелкова заяви, че ще бъдат направени проверки за това.

Обектите, които са частна собственост,тук на алеята са много повече от колкото са обектите, които министерството разрешава и попадат в рамките на двата плюс 2% на територията на морския плаж. Защото и от тази страна са частни имоти на хотелиери и от тази страна е частен имот. Единствено със законова промяна и това изисква едно сериозно обществено обсъждане защото това са частни имоти и знаете, че частната собственост в България е неприкосновена“, посочи обектите по плажната алея Николина Ангелкова. Тя подчерта че държавата може трудно да ръководи визията на частниците.

Срещу поставянето на бяло-сини павилиони край морето се обявиха от „Клуба на хотелиера” в Несебър.

Особено от страната на плажа задължително 100% не трябва да има търговски обекти. Задължително. От страната към комплекса нека си бъдат според изискванията на ЗУТ на един метър от тротоара“, заяви членът на контролния съвет на „Клуб на хотелиера” Ивайло Ляхович, който допълни че визията на новите павилиони изглеждали повече на „еко-тоалетни”.

Тези павилиони са вредни за българската икономика като цяло, за българската държава. Държавата влиза в нелоялна конкуренция, самата тя към своите данъкоплатци хотелиери, ресторантьорите, и тези, които предлагат и информират националния туристически продукт. И именно поради тази причина ние сме "За" премахването на всички тези павилиони“, допълни хотелиерката и председател на управителния съвет на „Клуб на хотелиера” Дияна Колчева. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама