Откриват XXIII Зимни олимпийски игри в Пьонгчан

07:45, 09 фев 18 / Спорт 25 601 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С тържествената церемония днес се откриват XXIII Зимни олимпийски игри в Пьонгчан. Тя започва в 20:00 часа местно време (13 ч българско време) и ще бъде предавана пряко по БНТ. Повторение може да бъде видяно от 19 ч. по националната телевизия.

По традиция в парада на нациите първи ще бъдат спортистите от родината на Олимпийските игри – Гърция. Българската делегация включва 21 спортисти в 6 дисциплини. Това е най-сериозното наше присъствие на зимни олимпийски игри, след олимпиадата в Солт Лейк сити през 2002 г. Знаменосец на българския отбор ще бъде носителят на световната купа по сноуборд в паралелния гигантски слалом Радослав Янков.

На Олимпийските игри в Пьонгчан ще бъдат раздадени 102 комплекта медали в 15 спортни дисциплини. В състезанията ще вземат участие 2 925 състезатели от 92 държави. За първи път в историята на зимните олимпийски игри ще участват отбори на Малайзия, Сингапур, Еквадор, Еритрея, Косово и Нигерия.

Денят е посветен и на паметна годишнина за българската спортна история - през 1998 г. на тази дата Екатерина Дафовска печели единствения за момента златен олимпийски медал от зимни игри. По този повод в 15:15 ч., веднага след откриването, БНТ ще излъчи запис на триумфа на Екатерина Дафовска в Нагано. Самата Дафовска ще бъде гост на телевизията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама