Администрацията на Тръмп в закрила на бежанците

10:28, 02 фев 18 / Свят 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Администрацията на президента Доналд Тръмп разшири временната закрила на близо 7 000 сирийци, живеещи в САЩ, докато продължава конфликта в страната. Минстерството на вътрешната сигурност признава, че обстановката остава небезопасна за тяхното връщане. В края на миналата година държавният глава обяви, че прекратява програмата за имигранти от страни като Ел Салвадор, Хаити и Никарагуа, но предвид продължаващия конфликт, властите заявиха, че молбите на сирийците ще бъдат преразгледани.

Министърът на вътрешната сигурност Кирстен Нилсен съобщи, че сирийските граждани, които вече са подсигурили специалния си статут, могат да останат в страната и да запазят разрешението си за работа до септември 2019 година. За останалите условието е да живеят в САЩ от август 2016 година или по-рано, което е описано от адвокати като „неадекватно“, като се има предвид, че ситуацията в Сирия доведе до бежанска криза в световен мащаб. Защитниците предупредиха, че сирийците, които не отговарят на критериите, ще бъдат в голяма опасност, ако се завърнат в страната си.

Депаратментът за вътрешна сигурност в Съединените щати ще възобнови приема на бежанци от 11 „опасни “държави предимно от Близкия изток и Африка, които бяха определени като високорискови. Списък на държавите не бе официално обявен, но според информации в американски медии в него влизат Египет, Иран, Ирак, Йемен, Северна Корея, Либия, Мали, Сирия, Сомалия, Судан и Южен Судан. Желаещите да влязат в Америка ще бъдат подлагани на допълнителни проверки, а списъкът на „опасните“ държави ще подлежи на преразглеждане на всеки шест месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама