Чешкият президент поиска от премиера отново да състави кабинет

14:27, 24 яну 18 / Свят 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Чешкият президент Милош Земан поиска от премиера Андрей Бабиш за втори път да се опита да състави правителство, съобщи Ройтерс. Първият кабинет на малцинството загуби вот на доверие в парламента през миналата седмица.

Бабиш, милиардер-бизнесмен и лидер на партията ANO, спечелила изборите през октомври, среща съпротива сред опозиционните партии за формиране на кабинет, тъй като  срещу него има обвинения в източване на европейски субсидии преди десет години. Той отрича обвиненията.

Преди дни парламентът свали имунитета му, за да може да бъде подведен под отговорност, но с днешната стъпка на Милош Земан Бабиш си връща обратно имунитета.

Днес Земан прие оставката на Бабиш, но веднага след това поиска от него да състави друго правителство. Двамата политици станаха съюзници, въпреки че в миналото са имали спорове. 

Самият Земан обаче е изправен пред втори тур на президентските избори този уикенд. Президентът заяви, че дори да загуби изборите при всички случаи ще връчи мандат за правителство на Бабиш преди края на мандата си на 7 март. 

Земан, който е изправен пред все по-нарастващи критики за политиката си за задълбочаване на връзките с Русия и Китай, се изправя пред проевропейския акадамик Иржи Драхош, като проучванията показват, че двамата се движат рамо до рамо с лека преднина на Драхош. Залаганията обаче показват победа за Земан през последните дни. 

Чешкият президент изрази надежда, че враждуващите политици ще успеят да намерят компромис при втория опит за съставяне на кабинет. Някои партии вече показаха, че са готови на преговори, но само Комунистическата партия заяви, че няма проблем да приеме Бабиш за премиер предвид на разследването срещу него.

Бабиш има контакти и с крайнодясната, антиевропейска и антинатовска партия SPD, като неговата партия неколкократно се е съюзявала с нея при парламентарни гласувания. 

Премиерът настоява, че неговият кабинет ще поеме проевропейски курс и че няма да отстъпи пред исканията за провеждане на референдум за излизане от Европейския съюз.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама