150 членове на Ислямска държава бяха убити при ракетно нападение

14:10, 24 яну 18 / Свят 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

150 членове на Ислямска държава са били убити по време на въздушно нападение над централата й в Сирия от международната коалиция, водена от САЩ, съобщи ВВС, като цитира изявление на силите.

Нападението е станало в събота край Ал Шафа, в югоизточната провинция Деир Ал-Зур. Няма пострадали цивилни граждани, се казва в изявлението.

От коалицията съобщават, че досега групировката е загубила 98% от територията си в Ирак и Сирия от 2004 г., когато обяви създаването на "халифат". Ислямска държава сега контролира само малки части от Сирия, където е под постоянни атаки от страна на подкрепената от САЩ коалиция между кюрдски и арабски военни, нарекли се Сирийски демократични сили, както и от сирийските проправителствени сили, подкрепени от Русия и Иран.

Убийството на членове на Ислямска държава идва в момент, в който в северозападния граничен регион Африн турските сили и съюзническите сирийски бунтовници провеждат офанзива срещу кюрдски бунтовници, които преобладават в Сирийските демократични сили.

Според Турция кюрдските бунтовници представляват разклонение на забранената кюрдска партия ПКК, която се бори за автономия на кюрдите в Турция от десетилетия. Бунтовниците отричат да имат директни организационни връзки с ПКК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама