КНСБ подкрепя влизането в еврозоната

13:49, 24 яну 18 25 443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Влизането в еврозоната или в чакалнята няма да бъдат пречка за продължаващото ускорено развитие на увеличаването на заплатите в България и доходите от труд”, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

 

„По тази тема сред социалните партньори има съгласие не от вчера. Общата ни единна позиция, че информираността в обществото и максималната мобилизация на всички фактори, икономически, политически, социални и обществени, трябва да бъдат общата ни цел“, отбеляза Пламен Димитров.

 

Той даде примери с присъединяването на страните от Балтийския регион. По думите му при влизането си в чакалнята на еврозоната Латвия е била с ниво на конвергенция под 50%, докато България в момента е малко над това равнище.

 

Нивото на конвергенция представлява БВП на глава от населението изведен през паритета на покупателната способност спрямо средноевропейския. То оказва къде се намира дадената държава в общия конвергентен процес“, уточни Пламен Димитров.

 

Това показва, че България като степен на развитост и конвергираност всъщност е на нивото на Латвия, която тя е кандидатствала и влязла в еврозоната“, посочи той, като отбеляза, че именно Балтийските държави са престояли най-много в еврозоната – между 7 и 10 години и изрази умерен оптимизъм, че за България този срок ще е по-кратък. Пламен Димитров обясни, че при Латвия за десетте години в чакалнята нивото на конвергенция се е повишило с 12 пункта до 62%, докато при Литва, която е последната приета в еврозоната страната, от 53 във влизането в чакалнята се е повишило на 75 до влизането в зоната, тоест с 22 пункта.

 

„Тези числа кореспондират с доходите. Казвам това, за да обясня, че очакването или целта България, която сега е с малко над 50% да достигне поне 60% преди влизането в еврозоната, са постижими и съвсем логично могат да бъдат заложени като индикатори за съответните политики на правителствата“, посочи Пламен Димитров, цитиран от Агенция „Фокус”.

 

Има скептици, които казват, че еврозоната, ще стегне доходите. Тези показатели опровергават, че еврозоната няма да позволи ускорено нарастване на доходите. За нас това е много важен извод, че няма да бъде пречка, нито влизането в еврозоната, нито в чакалнята за продължаващото ускорено развитие на увеличаването на заплатите в България и доходите от труд“, каза още той.
 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама