Шефът на НСО Ангел Антонов не е подал оставка

12:03, 24 яну 18 25 607 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Началникът на НСО Ангел Антонов не е подавал рапорт за освобождаване. Това заяви държавният глава Румен Радев по повод информацията, че Антонов е напуснал поста. Радев обаче съобщи, че все още няма депозирана оставка.

"Знаете, че в момента тече прокурорска проверка, но тук става въпрос за проблеми със законите. Мандатът на предишния президент бе белязан с голям срив в авторитета на институцията, която загуби контрола на Държавната агенция за разузнаване и на Националната служба за охрана", каза още държавният глава.

"ДАР от служба, пряко подчинена на президента, стана служба пряко подчинена на Министерски съвет. НСО от служба пряко подчинена на президента, стана служба към президента, който осъществява по същество нейното ръководство и контрол по 3 начина - да назначава началника след съгласуване с Министерски съвет, да утвърждава щата и да удостоява с висше офицерско звание, а реалният контрол по закон се осъществява от постоянна комисия в парламента. Така че към момента началникът на НСО по закон няма пряк началник", коментира още той.

Информацията беше отречена и от говорителя на НСО Нели Иванова. 

Преди дни стана ясно, че Военно-окръжната прокуратура проверява няколко сигнала срещу Ангел Антонов, подадени от служители на НСО. 

По закон директорът на НСО се назначава от президента след консултации с Министерския съвет. Антонов дойде на поста през 2014 г. по времето на Росен Плевнелиев. През октомври миналата година пък излезе информацията, че президентът Румен Радев е поискал Антонов да бъде сменен, а на негово място да застане Тодор Гребенаров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама