Българският филм "Ага" ще закрие "Берлинале"

15:20, 24 яну 18 / Култура 25 488 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българският филм "Ага" на Милко Лазаров е в конкурсната програма на 68-ия международен филмов фестивал в Берлин и ще закрие събитието.

За пръв път от 29 години български пълнометражен игрален филм е в конкурса на "Берлинале" след 1989 г., когато в престижната конкурсна селекция е бил избран филмът на Иван Ничев "Иван и Александра".

"Áга" е вторият пълнометражен филм на Милко Лазаров, чийто дебют "Отчуждение" (2013) беше селектиран във Венеция. 

"Áга" е мажоритарна българска копродукция с участието на Германия и Франция.  Разказва за Седна и Нанук, които живеят далеч на север и мечтаят да съберат семейството отново. След смъртта на Седна Нанук извървява дълъг път, за да открие напусналата ги преди години дъщеря Áга.

"Винаги ме е вълнувало как модерният и бързо развиващ се свят засяга малките общности, как процеси, които на пръв поглед нямат нищо общо, се отразяват върху живота на цели нации. С този филм изследвам как модерният свят застрашава устоите на основни човешки ценностти. Възхищавам се на хора, които живеят в непоносими за модерния човек условия и успяват да съхранят деликатните си взаимоотношения и да приемат живота смирено и състрадателно.", казва Милко Лазаров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама