Мръсният въздух и климатът - тема №1 на форума в Давос

09:50, 24 яну 18 / Свят 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Икономическите и политическите рискове са отстъпили на втори план пред екстремните климатични условия, замърсяването на въздуха, почвата и водата, а също така от кибератака и кражбата на онлайн данни на Световния икономически форум в Давос .

 

Икономиката изпадна от Топ 5 на рисковете още през 2016 г., а през 2015 г. се сочеха проблемите с безработицата. Геополитическите заплахи също отстъпиха на заден план.

 

Страховете от екологични и технологични заплахи са обосновани. Почти 24 милиона души са напуснали своите домове през 2017 г. заради екологични катастрофи, а през септември 2017 г. е регистриран максимален брой урагани. 2017 г. стана една от най-горещите в историята. Рисковете за киберсигурността също са нараснали. През 2017 г. пък са регистрирани пет пъти повече кибератаки срещу бизнеса, отколкото през 2012 г. За да се защитят, 254 компании в 7 държави са похарчили средно по 11 милиона паунда годишно – с 27,4% повече, отколкото през 2016 г.

 

Според прогнозите на Световната банка глобалната икономика ще нарасне през тази година с 3,1% след 3% през 2017 г., приближавайки се или достигайки своя потенциал след кризата от 2008 г.

 

Но тази даваща повод за радост картина може да скрива многобройни поводи за тревога, се казва в доклада на СИФ. Това е най-слабото от всички известни икономически възстановявания след рецесия. Ръстът на производителността остава учудващо вял, ръстът на инвестициите – потиснат. Според прогнозата на Световната банка през 2019 г. ръстът на световния БВП ще се забави до 3%, а през 2020 – до 2,9%.
 

Промяната на климата пък провокира миграция и застрашава международната сигурност. А политическите конфликти пречат на страните да си сътрудничат, правителствата изразходват ресурс, които биха могли да похарчат за борба с климатичните промени и решаването на миграционните проблеми. Увеличават се рисковете от провала на изгодни проекти, спирането на производства и ограничаването на движението на капиталите.

 

На Форума в Давос ще присъстват редица световни лидери - президентът на САЩ Доналд Тръмп, британската министър-председателка Тереза Мей, германският канцлер Ангела Меркел, израелския премиер Бенямин Нетаняху, президента на Руанда Пол Кагаме, швейцарския президент Ален Берсе, индийският премиер Нарендра Моди, френският президент Еманюел Макрон и много други.

 

Тръмп ще е първият действащ президент на САЩ, който отива на форума в Давос след Бил Клинтън през 2000 г.

 

За пръв път от 13 години български премиер ще се включи в работата на Световния икономически форум. Бойко Борисов ще участва в дискусия за Западните Балкани.

 

В Швейцария обилни снеговалежи затрудниха пристигането на участниците на форума в Давос.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама