Личните лекари ще се отчитат пред държавата с касови бележки

08:15, 24 яну 18 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Личните лекари изразиха недоволство от новите правила, по които ще отчитат потребителската такса за пенсионерите. Според тях това ще доведе до опашки пред кабинетите и хаос в системата.

Когато посещават кабинета на личния си лекар, пенсионерите плащат по 1 лев. За да си вземат остатъка от почти 2 лева, медиците вече ще трябва да отчитат касовите бележки, които издават на възрастните си пациенти, съобщава NOVA.

Често се налага личните лекари повече да пишат, отколкото да преглеждат. От тази година писането ще стане още повече. Джипитата ще попълват номерата на касовите бележки, които издават на пенсионерите.

Само срещу данните от касовата бележка, личните лекари ще получат пълния размер на потребителската такса.

От Лекарския съюз имат друго предложение, с което са запознали здравния министър и управителя на НЗОК. А именно:

„Да се приемат законови промени, които да гарантират заплащането на лекарите, а оттам нататък Министерството на здравеопазването или социалното министерство да ги възстановява на пенсионерите”, обясни д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС.

Изискването за отчет на касови бележки се въвежда, за да има повече прозрачност как се харчат държавните пари. Джипитата обаче не приемат този аргумент.

На този етап лекарите все още са в неведение как точно ще се отчитат. За NOVA от Здравната каса уточниха, че инструкциите ще са готови в края на седмицата.

От съсловието предупреждават, че новите правила за отчитане на потребителската такса може да изкарат медиците на протест.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама