Пробив в преговорите за правителство в Германия

14:30, 12 яну 18 / Свят 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След месеци на политическа несигурност консерватори и социалдемократи в Германия постигнаха споразумение за започване на официални преговори за съставяне на правителство, съобщиха агенция ДПА и други германски медии, като цитират участници в разговорите. Очаква се начело отново да застане Ангела Меркел.

Представители на Християн-демократическия съюз на Ангела Меркел и на бившия им коалиционен партньор Социал-демократическата партия на Мартин Шулц обсъждаха цяла нощ документ от 28 страници, като преговорите продължиха повече от 24 часа.

Меркел и Шулц коментираха, че са оптимисти за формирането на „голяма коалиция“. Двамата обещаха нов курс за Германия, като Шулц изтъкна, че са „решени да разгърнат германската мощ“ в Европа. Двамата сигнализираха, че приоритет ще бъде по-силно сътрудничество с Франция в Европейския съюз.

Вестник Bild съобщава, че пробивът е постигнат след като консерваторите на Меркел са отстъпили пред исканията на Шулц за уравняване на здравните вноски за работодатели и работници. От реформите през 2005 г. сумите, които работниците трябва да плащат все повече се увеличават.

В замяна на тази отстъпка хората на Шулц са се съгласили да бъде поставен таван от 1000 бежанци месечно, на които да бъде позволено да заживеят със семействата си, живеещи в Германия. В изтеклото по медиите споразумение се предвижда и ограничаване на влизащите в страната мигранти до около 200 000 годишно.

Предвижда се още новото правителство да се „подготви за по-високи вноски в бюджета на ЕС“.

На ранен етап от преговорите през тази седмица изтече, че коалиционните партньори са се съгласили да изоставят плановете за понижаване от 2020 г на емисиите от въглероден диоксид с 40% от нивата от 1990 г. Без допълнителни мерки Берлин няма да успее да изпълни целите си за ограничаване на вредните емисии.

Докато траеха преговорите през нощта, пред централата на социал-демократите протестираха еко активисти и служители от минодобивния сектор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама