Чехите избират между проруски и проевропейски кандидат за президент

07:50, 12 яну 18 / Свят 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Чехия днес гласуват за президент. За втори пореден път след 2013 г. те гласуват пряко за държавен глава, а не изборът да е на парламента. Изборните урни отварят в 14 ч местно време и затварят в 22 ч вечерта, като отново ще се гласува в събота от 8 ч сутринта до 14 ч на обяд.

Вотът се разглежда като тест за увеличаващия се разрив между настоящия държавен глава Милош Земан, който има проруски и антимюсюлмански възгледи, и по-либералните политически течения в страната.

73-годишният бивш комунист се надява да победи осемте си конкурента и да спечели втори петгодишен мандат. Проучванията го сочат за фаворит, но Земан едва ли ще успее да събере достатъчно гласове и вероятно ще отиде на втори тур след две седмици.

Негов опонент се очаква да бъде Иржи Драхош - 68-годишен професор по химия, който се придържа към умерен академичен тон. Драхош има проевропейски възгледи и призовава Прага да „играе по-активна роля в Европейския съюз“.

Иржи Драхош; снимка: jiridrahos.cz

След победата си през 2013 г. Милош Земан стана известен с яростната си антимиграционна реторика, която го обедини с популистките десни партии, както и с това, че раздели чехите със своите проруски настроения и подкрепа за по-близки връзки с Китай.

Земан се присъедини към други популистко настроени европейски лидери, особено тези в Унгария и Полша, които се противопоставят на Брюксел относно задължителните квоти за бежанци и срещу различни други правила, които те разглеждат като опити на Брюксел да ограничи националния суверинитет.

Независимо кой ще победи, следващият президент ще се окаже в една изпълнена с крамоли политическа среда, с корени в предишните общи избори, коментира Euroactiv. Анализатори подчертават, че победа на Драхош може да навреди на усилията за съставяне на правителство на премиера-милиардер Андрей Бабиш, човек на Земан, спечелил изборите през октомври 2017 г. Неговото популистко движение ANO дойде на власт с антиевропейски и антикорупционен билет.

Спорният магнат, срещу когото има обвинения в измами с еврофондове, засега не успява да състави кабинет на мнозинството. Очаква се той да загуби вота на доверие в парламента, насрочен за 16 януари.

Ако това наистина се случи, президентът има право на нов опит и Земан обяви, че отново ще номинира Бабиш. Затова победата на Земан на президентските избори е разглеждана като път към задълбочаване на съюза му с Бабиш, което може да доведе до промяна на основните параметри от либералната демокрация в страната, гласят коментарите на местни анализатори.

Тази ситуация обаче би се променила коренно, ако Драхош спечели. Той ясно показа, че един разследван човек не може да бъде премиер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама