Мъжкият аромат кара жените да пият повече алкохол

14:25, 05 яну 18 / Любопитно 25 515 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изследователи от катедрата по психология в Университета в Южна Флорида решават да изследват как ароматът на мъжа може да повлияе на решението на жената да пие. Подобен експеримент бе проведен върху мъжете.
Ароматите излъчвани от жените, които са били в овулация, подтикват мъжете да пият завишено количество алкохол.
103-те жени на възраст между 21 и 31 години, които са участвали в експеримента мислят, че участват в потребителско проучване за мъжки парфюми и напитки. Те бяха представени с ароматни ленти, които са били напръскани с андростенон и феромон открит в слюнка от глигани или чиста вода.
След това са им дадени две чаши безалкохолна бира, всяка по 350 милилитра. Жените, които са били изложени на андростеноновия аромат са изпили около 1/10 повече от тези, които не са се „поддали“ на аромати.
„Ние установихме, че усещането на мъжки сексуални аромати, дори и при липса на осведоменост, може да доведе до завишена консумация на алкохол поради отдавнашната културна асоциация между употребата на алкохол и секс“, посочва се в проучването.
Докато изследователите признават, че резултатите от лабораторията не е задължително да съответстват на обстоятелствата в реалния живот, двете проучвания показват как феромоните могат да повлияят на изпитото количество алкохол и върху двата пола.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама