САЩ призова за среща на Съвета за сигурност на ООН заради Иран

11:08, 05 яну 18 / Свят 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съединените щати поискаха заседание на Съвета за сигурност в петък следобед, за да обсъдят „тревожната и опасна ситуация“ в Иран, съобщи делегацията на САЩ към ООН.
Най малко 21 души са били убити и стотици са арестувани през последната седмица в протести и размирици, които започнаха след „икономически“ оплаквания.
„Утре Съветът за сигурност на ООН ще обсъди ситуацията в Иран“, каза в изявление в четвъртък посланикът на САЩ в ООН – Ники Хейли. „Светът е свидетел на ужасите в Сирия, които започнаха с убийствен режим, отричащ правото на народа си да протестира мирно. Трябва да не допуснем това да се случи в Иран.“

Имаше и въпроси докъде ще стигнат протестите, докъде ще стигне протестното движение оттук нататък. В четвъртък активността бе значително по-малка от предишните дни. В сряда десетки хиляди иранци участваха в контра-демонстрации, подкрепящи правителството, които демонстранти твърдят, че САЩ и другите „врагове“ нагнетяват протестите.

В изявление, показано в иранската държавна телевизия във вторник, върховният лидер Аятолах Али Хаменей заяви: „В последните дни враговете се обединиха и използват всичките си средства, пари, оръжия, политики и служби за сигурност, за да създадат проблеми на за ислямския режим... Врагът винаги търси възможност и всякаква пукнатина да проникне и да удари иранската нация.“

Ники Хали допълни: „Вече освен основни човешки права за иранския народ, също е въпрос на международна сигурност.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама