Северна и Южна Корея ще се срещнат в опит да прекратят ядрената криза

11:07, 05 яну 18 / Свят 25 426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Северна и Южна Корея ще проведат официални преговори следващата седмица за първи път от повече от две години, след като Пхенян „прие“ предложението на Сеул за диалог, само часове след като САЩ и Южна Корея забавиха съвместното военно учение.
Разговорите ще се проведат на 9 януари, а последният път, когато двете страни се срещнаха официално беше през декември 2015 година.
На срещата се  очаква да се обсъдят Зимните олимпийски игри в Пьонгчан, Южна Корея и подобряването на междукорейските отношения.

Японският министър на отбраната изрази предпазливо внимание на разговорите, като каза, че Северна Корея ще продължи да развива своята оръжейна програма и Япония ще остане бдителна.
„Мисля, че е важно да поддържаме твърда позиция на отбраната. Северна Корея преминава през фази на очевиден диалог и провокация, но и в двата случая Северна Корея продължава ядреното и ракетното си развитие. Нямаме намерение да отслабваме нашата дейност“, заяви японският министър на отбраната Ицунори Онодера на пресконференция в Токио. "

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун остава твърд по въпроса за ядрените оръжия, казвайки че северът ще произвежда масово ядрени ракети за оперативно разоръжаване и отново предупреди, че ще „натисне ядрения си бутон“, ако страната му бъде застрашена.
Южнокорейското министерство на отбраната заяви, че все още не вижда никакви изгледи за предстоящо изстрелване на ракети, но винаги има шанс Северна Корея да тества ракети и то по всяко време.

Устремеността за диалог между Северна и Южна Корея идва една година от ракетните и ядрени изпитания от Северна Корея, както и обмен на войнствени коментари между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун, които доведоха до паника по целия свят.
Тръмп по-рано нарече предложените междурегионални разговори „добро нещо“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама