Учени разкриват как хората са заселили Америка

11:20, 05 яну 18 / Любопитно 25 576 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Древна ДНК, извлечена от черепа на шестседмично момиченце, чиито останки отпреди 11 500 години бяха открити в погребална яма в централната част на Аляска и помогна на учените да разрешат дългогодишни спорове за това как хората първо населяват Америка.

Учените заявиха в сряда, че изследването на генома й показва, че има само една вълна на миграция в Северна и Южна Америка през земя-мост, който сега е потънал в брега и е свързвал Сибир с Аляска през ледниковия период.

„Детето, наречено "девойка на изгрев" (Xach'itee'aanenh T'eede Gaay), използвайки местния език, принадлежеше на неизвестно досега индианско племе”, добавиха изследователите.

"Изследването предоставя първото пряко геномно доказателство, че всички родоначалници на индианците могат да бъдат проследени обратно към една и съща източна популация през последната ледникова епоха", каза археологът на университета в Аляска Феърбанкс Бен Потър.

Изследователите са изследвали генома и генетичните данни на бебето, обхващащи други популации, за да разберат как и кога са населени първите хора в Америка.

„Едно индианско племе се е разцепило от източноазиатците преди около 36 000 години и хиляди години по-късно са прекосили моста”, казаха те.

Първата линия се промъква на юг от огромните ледници, покриващи голяма част от Северна Америка между 20 000 и 15 000 години, разпространяващи се в Северна и Южна Америка и са се превърнали в предци на днешните индианци.

Втората е новооткритата популация, наречена Древен Берин, която включва намерения череп на детето.

Момичето било намерено заедно с останки от още по-младо женско бебе, вероятно първа братовчедка, с чийто геном изследователите не можели да се справят. И двете са били покрити с червена охра и заобиколени от декорирани детелини.

Изследването е публикувано в списание Nature.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама