Австралия иска да продава канабис на света

10:20, 05 яну 18 / Любопитно 25 466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Австралия се стреми към глобално господство в развиваща се индустрия: медицинска марихуана.

Правителството на страната заяви в четвъртък, че е легализирало международния износ на продукти от канабис за медицински цели.

“Бихме искали да бъдем доставчик номер едно в света", заяви министърът на здравеопазването Грег Хънт за местното радио.

Някои експерти прогнозират, че правителството може да доведе до бум в бранша за Австралия.

Тя "отваря вратите за по-нататъшни инвестиции в чужбина в Австралия", каза Нив Даган, директор на инвестиционната компания Peak Asset Management.

Той прогнозира, че пазарът на австралийски лекарствени продукти за канабис ще се утрои на 1 млрд. долара до 2020г.

Новината даде огромен скок на цените на акциите на австралийски компании, които отглеждат канабис за медицински цели.

Стоковете на една култивационна фирма, Cann Group, отбелязаха ръст от 35% в Сидни в четвъртък.

Петер Крок, главен изпълнителен директор на компанията, каза пред CNNMoney, че вижда големи възможности на пазари като Канада и Германия, където може да има недостиг на местно производство.

Доклад миналата година, изготвен от базираната в САЩ компания за проучване на пазара на лекарства, прогнозира, че световният пазар на лекарствен канабис ще достигне повече от 55 милиарда долара до 2025г.

Днес главните производители на лекарствен канабис за износ са Канада и Холандия, докато вносните пазари включват Германия и Хърватия.

Международната търговия със законна марихуана все още е строго контролирана.

Продажбите са ограничени до медицинска употреба. Вносителките държави трябва да отчитат всички сделки с Международния съвет за контрол на наркотиците на ООН, според информационния сайт за канабис Leafly.

Австралийското министерство на здравеопазването заяви, че се надява решението за легализиране на износа да укрепи пазара за местните производители и да осигури по-стабилно снабдяване за австралийски пациенти.

"Нашата цел е да гарантираме, че австралийските производители имат всяка възможност да бъдат производители от най-високия клас медицински канабис в света", каза Хънт. Промените са настроени да влязат в сила следващия месец.

Австралия легализира достъпа на пациентите до лекарствения канабис на федерално ниво през 2016 г., но правилата се различават на държавно ниво. Рекреационната употреба все още е забранена в цялата страна.

Лекарството обикновено се предписва за облекчаване на болката при пациенти с животозастрашаващи заболявания, като рак и ХИВ / СПИН.

Но досега не е широко прието в Австралия. Хънт каза, че продуктите от канабис са били използвани само за лечение на стотици пациенти.

Съобщава се, че пациентите все още имат затруднения при достъпа до лекарствата, като някои лекари отказват да го предписват.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама