София и 8 европейски столици искат ЕК да въведе единни мерки за намаляване на замърсяването от транспорт

14:30, 05 ное 17 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

София, заедно с още 8 европейски столици - Рим, Париж, Амстердам, Мадрид, Копенхаген, Виена, Брюксел и Хелзинки, изпрати общо писмо до европейските институции, в което се настоява за въвеждане на единни мерки за намаляване замърсяването на въздуха от транспорт.

В писмото, изпратено едновременно до Съвета на ЕС и до Европейската комисия, кметовете на градовете отбелязват, че транспортът е един от секторите, при които количествата на емисиите на парникови газове продължават да нарастват. Според тях, преустановяването на тази тенденция се състои в предприемане на конкретни, единни мерки, които да намерят последващо отражение и в националните законодателства. Кметовете на градовете посочват още, че ако мерките не се вземат в спешен порядък, има риск ангажиментът, поет със Споразумението от Париж за намаляване дела на въглеродните емисии от транспорт с 95% до 2050г., да не бъде постигнат.

Три са основните действия, за които кметовете на градовете настояват в писмото си към европейските институции:

До края на 2017 г. да бъде финализирана европейската реформа за типово одобрение, като бъдат въведени задължителни автомобилни тестове на европейско и национално ниво, както и строг надзор от организациите, отговорни за контрол върху тестовете на емисии на превозните средства на национално ниво.

Да се изработят общи стандарти за допустимите емисии на въглероден диоксид с хоризонт 2025 г. и 2030 г., като целта е постепенно намаляване на емисиите от конвенционални превозни средства и широко въвеждане на превозни средства с нулеви емисии, в т.ч. от автомобилите.

Да се допълнят съществуващите регулации за въглеродни емисии от автомобили, със задължителни цели за продажба на превозни средства с нулеви емисии, като се осигури Европейски пазар за нулеви емисии.



 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама