"Коалиция на оръжията" води на изборите в Косово

21:58, 11 юни 17 / Свят 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По данни на социологическите проучвания сред участвалите в изборите в Косово, около 40% от участвалите в изборите 41,79% с право на глас са предпочели коалицията, наречена "коалиция на оръжията". Това съобщи БГНЕС. 

На второ място е крайнодясното движение "Самоопределение", което има около 30%, умерената "коалиция на розите" събира около 27%.

Двете основни коалиции се образуваха по време на предизборната кампания. Те бяха условно наречени "коалиция на оръжията" и " коалиция на розите". Първата е образувана от командири от така наречената Армия за освобождение на Косово (АОК). Те са представени от кандидата за премиер и бивш командир на АОК Рамуш Харадинай, обявен за военен престъпник от Белград. Коалицията "на оръжията" включва Демократическата партия на Косово, "Алианс за бъдещето на Косово", "Инициатива за Косово" и девет по-малки партии.

В "коалицията на розите" има поддръжници на демократичното развитие на непризнатата държава. Тя включва "Демократичен съюз на Косово", "Алианс за ново Косово", Движение "Алтернатива". Като лидер те са посочили Авдулах Хоти.

Извън коалициите в изборите участва движение "Самоопределение". Негов кандидат за премиер е и основателят му Албин Курти.

Най-влиятелната партия на косовските сърби - "Сръбската листа" - ще може да разчита на запазените за малцинството 10 места в 120-местния парламент.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама