Секретен доклад: Русия иска да вкара Македония в съюз със Сърбия и Гърция

18:47, 11 юни 17 / Свят 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През последните 9 години Република Македония е мишена на мощна подривна, пропагандна и разузнавателна дейност от страна на руското посолство в Скопие, руските разузнавателни служби, включително и чрез използването на акредитирани журналисти. Русия иска да вкара Македония в сръбско-гръцки съюз, а енергийните проекти имат за цел тотално подчинение на Република Македония.

Това се казва в секретен доклад на македонската Дирекция за сигурност и контраразузнаване /Отдел за анализ/. Докладът е изпратен до директора на дирекцията за сигурност и контраразузнаване Владимир Атанасовски, съобщи БГНЕС.

Руската стратегия в Македония има за цел да попречи на процесите по присъединяването на страната към НАТО чрез директни изявления на официалния държавен връх в Москва и създаването на "замразени конфликти" в региона... Използват се средствата и методите на т.нар. "мека мощ", която е част от стратегията на РФ на Балканите. Тяхната цел е Република Македония да бъде изолирана от влиянието на "Запада", се казва в документа.

Снимка: БГНЕС

Руската външна политика е в тясна връзка с енергийната стратегия, чиято цел е пълен контрол на стратегическите енергийни ресурси и това се извършва чрез партньорства с балканските държави. В този контекст е и опитът за превземане на македонския енергиен гигант с цел създаване на монопол на пазара на енергия и превръщането на страната /Македония, бел.ред./ в ситуация на тотална зависимост от руската политика, пише още в секретния доклад.

Руските разузнавачи имат за цел да следят политическата ситуация и състоянието на сигурността, но и внедряване в държавните институции... Като се има предвид руската стратегия на Балканите за военна неутралност на преди всичко православните държави, специален интерес за тях представлява присъединяването към НАТО. За да се гарантират "симпатии" сред македонското общество, руските дипломати провеждат "общославянска политика", при която непрекъснато се подчертават "традиционните исторически и религиозни връзки и общата култура на македонския и руския народ". Относно руското-религиозно влияние в Македония постоянно се подчертава и славянската идентичност и религия. Руската дипломация има ясно изразена панславянска риторика, чиято цел е създаването на т.нар. "православен съюз между Гърция, Македония и Сърбия", се казва още в доклада, който е част от разкритията на "Крик", съдържащи близо сто страници.

В доклада до Атанасовски подробно се анализират действията на руските консули в Битоля и Охрид, информационните агенции, научните институти, икономическите институции за сътрудничество, както и работата на определени неправителствени организации.

Според македонското контраразузнаване Москва използва опитни дипломати и разузнавачи, които преди да дойдат в страната са били на работа в някоя от съседните държави и имат отлични познания за региона.

В

разкритите документи подробно се описва и дейността на сръбските агенти в Република Македония и по-специално на скандалния дипломат Горан Живайлевич /служител на сръбските спецслужби БИА, бел.ред./, лидерът на сръбската партия в Македония Иван Стоилкович, както и на депутата от партията на сръбския президент Александър Вучич Мирослав Лазански.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама