Близо 40 000 лева глоба наложи екоинспекцията на „Солвей Соди“

17:30, 11 юни 17 25 479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна е наложила еднократна имуществена санкция в размр на 39 873 лв. на девненския завод „Солвей Соди“. Тя е за замърсяване на утаителния басейн „Падина“. Инспекторите са констатирали "превишаване на индивидуалните емисионни ограничения по показатели активна реакция Ph и азот амониев", сочи отчетът им за май.

Случаят е от 27 април тази година, когато кметицата на Падина Ивелина Йоргакиева подава сигнал в РИОСВ – Варна, за остра миризма на амоняк в селото. Държавните екоинспектори реагират своевременно и извършват пробовземания за качеството на атмосферния въздух на границата на утаителния басейн "Падина" и в центъра на селото, като за целта използват апаратура за експресно определяне на замърсители.

Констатирани са завишени стойности на амоняк, но и при двете измервания на въздуха няма задействани алармени стойности на апарата. Автоматичната измервателна станция "Изворите" в Девня също отчита повишаване концентрациите на амоняк в приземния слой, но и те остават значително под пределно допустимите концентрации.

Инспекторите вземат и една водна проба от изхода на утаителния басейн "Падина", непосредствено преди заустването му в река Провадийска, чийто анализ показва наднормено замърсяване на водата по посочените показатели. В доклада на РИОСВ обаче не е посочено каква е нормата и респективно какъв е размерът на превишението.

Причината за завишените концентрации на амоняк е извършено технологично дрениране на дестилер в сектор "Абсорбация и дестилация" на "Солвей Соди", до което се е стигнало поради недостиг на варно мляко. Нарушеният технологичен процес е бил нормализиран в рамките на един час.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама