Гърция: Няма да отстъпим при преговорите с Македония

13:28, 11 юни 17 / Свят 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гръцкото правителство няма да отстъпи от позициите си и няма да се подава на натиск за приемането на Бившата югославска Република Македония в НАТО с временно наименование, както в последно време има информации от политически или медийни среди и в двете държави. Това предаде БГНЕС.

Това каза гръцкият министър на външните работи Никос Коцияс при визитата си в Кожани. "Сега, когато нещата вече са стабилни и отново ще дойдат някои европейски политици и ще кажат, че заради стабилността на държавата е необходимо тя да влезе в НАТО и ЕС, а ние нямаме нищо против, ние ще повторим, че те трябва да изпълнят задълженията си. Това означава да сложат край на проявите на иредентизъм и да направят компромис при спора за името", каза още той и поясни, че в сряда ще се срещне с новия македонски министър на външните работи Никола Димитров. С него обаче нямало да разговарят за спора за името, а за начина по който ще се водят преговорите за името.

"В сряда идва Димитров за да обсъдим как може да развиваме отношенията ни. Има предложения за допълнителни мерки за изграждането на доверие. Ще обсъдим вариантите за решаване на спора за името. Няма да говорим за името, а за начините", уточни Коцияс.

Според него по време на срещата с Никола Димитров той щял да процени дали новото македонско правителство има приятелско отношение към Гърция. Коцияс отново поиска "македонските лидери да спазват европейските ценности и да демонстрират култура на компромис".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама