Марин льо Пен гласува на парламентарните избори във Франция

12:35, 11 юни 17 / Свят 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият кандидат за президент и лидер на Национален фронт Марин льо Пен гласува на днешните парламентарни избори във Франция. Тя пусна бюлетина в Енен-Бомон. Този град е „политическо наследство“ за нея, където е особено популярна и гласува винаги.

Първи гласува новият премиер Едуард Филип в град Льо Авър на Ламанша. В периода 2010-2017 г. той беше кмет на този град, но подаде оставка през май, когато президентът Еманюел Макрон го назначи за министър-председател на страната.

Малко това гласува и министърът на териториалното планиране Ришар Феран, който е един от най-близките сътрудници на държавния глава. Той бе видян от журналистите в малък град край Бретан. Днес политикът се бори да бъда преизбран като депутат от 6-ти район от бретонския департамент Финистер.

Гласуването в първия кръг на изборите за Народно събрание - долната камара на парламента - започна днес във Франция. В 08:00 часа местно време врати отвориха избирателните секции в европейската част на страната. Вотът в отвъдморските територии се проведе вчера.

Според Министерството на вътрешните работи на Франция, в страната вече действат 67 000 избирателните секции. В днешната битка сили ще премерят 7877 кандидати,представляващи различни политически партии и предизборни блокове.

Парламентарните избори във Франция се провеждат в два кръга по мажоритарната система. Страната е разделена на 577 избирателни района - точно в зависимост от броя на местата в Народното събрание.

В повечето случаи, разликата между водещите претенденти е ниска, което налага втори тур. Той ще се проведе следващата неделя, 18 юни. Тогава сили ще премерят всички партии и блокове, получили най-малко 12,5% от гласовете.

В избирателните списъци регистрирани общо около 47 милиона граждани, но социолозите не са много обнадеждени за висока избирателна активност. Според прогнозите, общата избирателна активност е с риск от рекордно ниско ниво в историята на Петата република.

За френските граждани, живеещи в чужбина, на първия тур на изборите се проведе юни 3-4. Според Министерството на външните работи, избирателната активност в чужбина е била 19,1%.

Първият тур на изборите за долна камара на френския парламент ще се проведе в рамките на извънредното положение, наложено в страната след терористичните нападения през 2015 г. Французите ще отидат до урните, осем дни след терористичната атака в Лондон, при която загинаха осем души, включително трима френски граждани.

Според Министерството на вътрешните работи, за да се гарантира сигурността на изборния процес, са мобилизирани повече от 50 000 служители на реда. В допълнение, по улиците ще патрулират военни от операцията "Сантинел".

Първите предварителни резултати от изборите ще бъдат обявени в 20:00 часа местно време, веднага след затварянето на последните избирателни секции в най-големите градове на страната. Публикуването на данни от изборите във Франция преди затварянето на секциите е забранено от закона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама