Промяната на климата „сгорещи“ днешната среща на Г-7

09:04, 11 юни 17 / Свят 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерите на Г-7 за околната среда заседават днес в Италия за потенциално трудни разговори, 10 дни след като Доналд Тръмп предизвика шок сред партньорите си, като се оттегли от Парижкото споразумение за климатичните промени. Това предаде БГНЕС.

Скот Прут, приятел на петролната индустрия, който е скептичен относно причинените от човека изменения на климата и е противоречивият избор на Тръмп да ръководи Американската агенция за опазване на околната среда, ще представлява интересите на Вашингтон в рамките на двудневната среща.

Срещу него ще се изправи Барбара Хендрикс, германският министър на околната среда, който някога се опита да забрани месото от кетъринга на своето министерство с аргумента, че това е лошо за планетата.

Франция изпраща „зеления войник“ Николас Хюло, назначен от президента Еманюел Макрон за министър на околната среда.

Голямото екологично движение на Италия също ще наддаде вик. Голяма демонстрация срещу решението на Тръмп е планирана за неделя следобед в Болоня, древен университетски град и бастион на прогресивния активизъм.

"Очакваме много хора да присъстват. Много са много разстроени от решението на американския държавен глава и започва нов дебат", заяви за АФП Джакомо Косу, един от организаторите на демонстрацията.

Тръмп обяви в началото на този месец, че САЩ няма да се придържат към споразумението от 2015 г. от Париж и ще се опитат да предоговорят условията, които той денонсира като несправедливо вредни за американската икономика и твърде щедри за Индия и Китай.

Говорител на Хендрикс заяви, че Германия ще търси "повече конкретика" от Прут по отношение на това, което САЩ ще направят.

Американският президент заяви, че Вашингтон няма да бъде обвързан с целите за намаляване на емисиите на парникови газове, утвърдени във френската столица, и ще намали финансирането за развиващите се страни, засегнати от изменението на климата.

"Няма промяна в тенденцията"

Но много анализатори казват, че реториката на Тръмп може да промени малко.

Важни участници в американската индустрия и отделни градове и държави вече прилагат промени, насочени към постигане на целите, поставени в Париж, където повечето от страните в света се съгласиха да се опитат да ограничат повишаването на глобалната температура на 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

Германия и Калифорния - най-богатият щат в САЩ, се споразумяха в събота да работят заедно, за да запазят договорката.

"Светът вече се превръща в свободен от въглеродни емисии и мисля, че няма да има промяна в тази широка тенденция", заяви японският министър на околната среда Коичи Ямамото след съобщението на Тръмп за своето решение.

"Досега е имало само съобщение, че САЩ се оттеглят, то все още не е материализирано, така че ще продължим да се опитваме да ги убедим."

Учените предупреждават, че неспазването на изменението на климата ще има опустошителни последици, тъй като се увеличават морските нива и се появяват екстремни бури, суша и горещи вълни, застрашаващи културите и крехка околна среда с отрицателни последици под формата на нови конфликти и масов поток от изселване на хора.

Длъжностните лица не бяха в състояние да предложат какви указания може да доведе до срещата.

Когато лидерите на Г-7 се срещнаха в Сицилия миналия месец, те публично признаха, че САЩ са изолирани по въпроса за климата, а останалите шест държави-членки обещаха да продължат усилията си за справяне с глобалното затопляне чрез ограничаване на емисиите, като насърчават екологичните технологии и формите на възобновяема енергия.

Г-7 се състои от Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединените щати - седемте най-големи икономики в света, когато се формира организацията. На дискусиите в Болоня ще присъстват и Чили, Малдивите, Етиопия и Руанда - четири развиващи се страни със специален интерес в борбата с изменението на климата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама