Тръмп подкрепи решението на арабските държави да изолират Катар

18:18, 06 юни 17 / Свят 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че съюзникът на САЩ Катар, които е и дом на най-голямата американска военна база в Близкия изток, финансира екстремизма. С това държавният глава застана зад дипломатическа блокада срещу емирството от страна на редица държави от Персийския залив, предаде БГНЕС.

„Толкова е хубаво да видя, че визитата ми в Саудитска Арабия с краля (крал Салман – бел. ред) и 50 други държави вече се отплаща“, написа в „Туитър“ Тръмп. „Те казаха, че ще приемат твърда позиция по отношение на финансирането... на екстремизма и всички отпратки сочеха към Катар. Може би това ще е началото на края на ужаса на тероризма!“, посочи още той.

В същото време държавният глава написа, че по време на посещението си в Саудитска Арабия е заявил, че „не може повече да има финансиране на радикални идеологии. Лидерите посочиха с пръст Катар“.

Саудитска Арабия и няколко други арабски държави - Бахрейн, Египет, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Йемен, Малдивските острови и временното правителство в Либия, прекъснаха дипломатическите си и транспортни връзки с Катар в понеделник, обвинявайки страната в подкрепа на екстремизма.

Изказването на американския президент идва, въпреки че Вашингтон използва голяма военновъздушна база в Катар като отправна точка за някои от своите операции срещу ислямисти в региона. Неговото съобщение в социалната мрежа се различава и от позицията на държавния секретар Рекс Тилърсън, който призова държавите от персийския залив да изгладят различията си и да останат единни.

Богатият на енергийни ресурси Катар от дълго време има обтегнати отношения със своите съседи, но решението на Рияд и останалите страни изненада анализаторите, пораждайки притеснения, че кризата може да дестабилизира региона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама