Среща по проблемите на здравеопазването в Разградско имаше днес в Областната администрация

18:06, 06 юни 17 25 444 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Работна среща на тема „Обсъждане на мерки за подобряване на здравеопазването в област Разград и на въпроси относно финансирането на болничните заведения в областта“ се състоя днес в областната администрация. Дискусията бе инициирана от областния управител Гюнай Хюсмен. В срещата участваха ръководителите на РЗОК – Разград д-р Камелия Станева и РЗИ – Разград д-р Ася Генева, управителите на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ АД д-р Марин Керчев и МБАЛ „Исперих“ ЕООД д-р Заргар, директорът на ЦСМП – Разград д-р Николай Йоцов, както и председателят на Регионалната структура на сдружението на общопрактикуващите лекари в  България д-р Селиме Каярагьозова.

Директорът на РЗОК – Разград д-р Камелия Станева представи обстойна информация за състоянието на здравеопазването на територията на област Разград. Според данните от РЗОК – Разград цялата надлимитна дейност за периода декември 2015 г. - ноември 2016 г. е в размер на 1 053 131 лв. За периода декември 2016 – март 2017 г. отчетената дейност на ЛЗБП над утвърдените стойности е 181 739 лева.

Д-р Станева направи оценка на регионалните фактори, определящи потребността на населението от медицинска, дентална помощ, лекарствени продукти и консумативи за домашно лечение. Тя заяви, че общо за областта остават вакантни 24 практики за ПИМП. Това налага практики да бъдат обединявани и обслужвани от един общо практикуващ лекар. Директорът на РЗОК-Разград сподели още, че са изпратени писма до Надзорният съвет на НЗОК, със съответната мотивация за допълнително финансиране на болниците в областта.

Д-р Генева подчерта, че основен проблем е демографската криза – силно застаряващото население, и че през последните 1-2 години, благодарение на редица предприети мерки е намаляла детската смъртност на територията на областта.

Управителите на двете болници заявиха, че надвишаването на лимитите на болничните заведения е поради факта, че те са многопрофилни и има редица отделения, в които не достигат средствата и освен това не могат да връщат пациенти дори и да са достигнали определения лимит.

След направените обсъждания участващите в дискусията се обединиха около следните предложения, които ще бъдат изпратени до Министерството на здравеопазването и Народното събрание. Предлага се да се спре прехвърлянето на средства от параграф в параграф по бюджетната сметка на НЗОК. Утвърждаването на бюджетните средства за ЛЗБП, от НС на НЗОК да се осъществява на исторически принцип, брой преминали случаи и касово изпълнение бюджета на ЛЗБП за предходната година, а не за тримесечен период. Да се създаде регламент за случаите на реализирани бюджетни икономии от ЛЗБП, да се използват от конкретното ЛЗБП в рамките на календарната година или при неусвояването им да се разпределят към други ЛЗБП на територията на област Разград;

Да се създаде регламент за заплащане на изработената от ЛЗБП дейност над утвърдените стойности в случай, че преминалите ЗОЛ в ЛЗБП не превишават броя преминали ЗОЛ през предходната година с 10%. Частните болници да не избират само най-изгодните клинични пътеки, а да поемат целите пакети в определени направления.

Участниците в срещата днес изразиха задоволство от факта, че за първи път Областен управител инициира такава дискусия, на която да имат възможността да споделят проблемите си и изкажат своите предложения. Подобряване на здравните грижи за жителите на област Разград е важно за ръководството на Областна администрация, а за това е нужно възникналите проблеми да се обсъждат и да се търсят конструктивни решения за тях, категоричен бе областният управител Гюнай Хюсмен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама