Учениците от ППМГ „Добри Чинтулов” най-подготвени при бедствия и противообществени прояви

18:01, 06 юни 17 25 493 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отборът на ППМГ „Добри Чинтулов” спечели победата на 17-то общинско междуучилищно състезание за защита при бедствия и противообществени прояви.  То се проведе  в двора на училище „Пейо Яворов“, под мотото „Не затваряй очи“.

След оспорвана надпревара втората позиция зае СУ „Константин Константинов”, а трети се класира съставът на  ОУ „Д-р Иван Селимински”.

В състезанията участваха ученици от VІ и VІІ клас, сформирани в 13 отбора. Проявата е етап от Републиканското състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”. Участниците преминаваха през центрове за защита при бедствия, защита при промишлени аварии и радиоактивно заразяване, пожарна безопасност, първа медицинска помощ. Децата решаваха и казуси от противообществените прояви.

В центъра „Защита при бедствия“ беше симулирано земетресение с продължителност 20 секунди и наводнение с „давещ се“ в порой, при които състезателите показаха начина на действие при тези две бедствия. За останалите центрове също се разиграха интересни ситуации, въпроси и казуси.

През основния курс на обучение 1706 шестокласници и седмокласници от сливенските училища са положили тест и показали своите знания, умения и навици при бедствия, пожари и извънредни ситуации, като 52-ма от тях участват в състезанието днес.

Началото на проявата бе дадено от кмета Стефан Радев. Той изтъкна, че всички трябва да се отнасят отговорно при такива ситуации, които могат да възникнат по всяко време и навсякъде и пожела да не се случват инциденти. За пример кметът даде младежката шега, която стои зад инцидента в събота вечер в Торино, при който близо 1500 души бяха ранени след паника от звук, наподобяващ експлозия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама