Осъдиха условно двама заради загинал строителен работник

17:46, 06 юни 17 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна, с който на съд са били предадени Ясен Ж. и Валерий В., причинили смъртта на работник на строителен обект поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, получиха осъдителни присъди от състав на Варненския окръжен съд – за престъпление по чл. 123, ал.1 от Наказателния кодекс.

43-годишният Ясен Ж., който работел по трудов договор като строителен техник на обект на „Комар инвестмънт“ ООД, бе осъден на 1 година и 6 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок. Наказанието на оператора на бетонпомпата - 47-годишния Валерий В., е 2 години лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок.

На 7 декември 2009 г. на строителен обект в местността Траката край Варна двамата подсъдими причинили по непредпазливост смъртта на строителния работник Н.Х. при полагане на бетон. Поради тежестта на машината гредите и почвата поддали и стабилизаторът пропаднал. Бетонпомпата се наклонила, стрелата й паднала надолу и ударила работника. Въпреки оказаната медицинска помощ в болницата поради тежкото общо състояние след трудовата злополука той починал.

До днешната осъдителни присъди, произнесени от Варненския окръжен съд срещу двамата подсъдими, се стигна след девет съдебни заседания и след повторното му разглеждане, след като състав на Апелативния съд във Варна отмени произнесената от първата съдебна инстанция предишна присъда.

Съдебният акт на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд във Варна.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама