Ученици от Чирпан станаха съдии за един час

17:20, 06 юни 17 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ученици от Х-ти „В“ клас от средно училище „П. К. Яворов“ в Чирпан бяха специални  гости на Апелативен съд по време на инициативата „Час на класа – Съдът отблизо“. За първи път деца извън Пловдив участват в проявата, която се ползва с огромна популярност сред учениците в областния град. 

Десетокласниците бяха впечатлени от мерките за сигурност на входа на Съдебната палата. Те наблюдаваха как работи скенера, през който задължително преминава за проверка багажа на всички посетители. 

За малко повече от час емблематичната зала №1 на Апелативен съд Пловдив, в която се провеждат знакови съдебни дела, се превърна в класна стая за учениците. В ролята на техен учител влезе съдията в Апелативен съд Христо Крачолов. Той разказа какви видове дела се разглеждат в съда. „Ако гледате репортаж по телевизията, само по цвета на папките можете да разберете какви видове дела разглежда съдебният състав, тъй като червените папки са за наказателните, а зелените – за гражданските дела“, разказа съдия Крачолов. Той обясни на учениците какво символизира Темида - богинята на правосъдието, и защо на очите има превръзка, а в ръцете си държи везна и меч. 

Пред учениците беше представен случай от практиката на Пловдивския съд за грабеж на мобилен телефон от ученик в парка. Извършителят е арестуван по описанието на жертвата пред полицията. Децата се включиха в разпознаване на „нападателя“. Експерти от Криминалистическата лаборатория на полицията показаха как се снемат пръстови отпечатъци от веществено доказателство, открито на местопроизшествието. След това петима десетокласници облякоха черни тоги и застанаха на местата на съдебния състав в зала №1. Други влязоха в ролята на прокурори и адвокати. По време на възстановката на съдебен процес учениците задаваха въпроси на „подсъдимия“, а накрая произнесоха „присъда“.

С много емоции беше посрещната демонстрацията на служители от областно звено „Съдебна охрана“ към Министерството на правосъдието. Униформените направиха презентация на използваните в пряката им работа оръжия и демонстрираха помощни средства и различни техники при конвоиране на задържани лица. Учениците се впечатлиха от специализираните автомобили, с които се транспортират обвиняемите до Съдебната палата.

Магдалина Иванова, председател на Апелативен съд Пловдив награди с грамота всеки от десетокласниците. Тя ги поздрави за отличното представяне и им пожела тези, които са се насочили към професията на юриста, да сбъднат мечтата си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама