"Пожълтели страници" разказват за Димитър Вятовски

17:17, 06 юни 17 25 591 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За личността на поета и белетрист Димитър Вятовски разказват Държавен архив – Русе и Фондация „Русе – град на свободния дух“ в рамките на инициативата „Русенски истории за изкуство и култура“. Поводът е 90 години от рождението на твореца.

Димитър Христов Ковачев е роден на 24 май 1927 г. в с. Ветово, Русенско.

“Вятата”, както са го наричали неговите приятели, е част от групата на “сърдитите млади поети”, нарекли себе си по аналогия със “сърдитите млади хора“ в Англия. През целия си живот, въпреки другите си професионални занимания, Димитър Вятовски не спира да твори. С особена любов пише за родното си село, на което посвещава “Делници в Летово” – разкази; “Родна стряха” – летопис за с. Ветово и др. Той е автор на много стихотворения, повести и разкази. През 1951 г., заедно със Стефка Попиванова, написват сценарий за късометражния филм “Край границата", спечелил през 1981 г. първа награда на конкурса за сценарии в София.

Повече информация за Димитър Вятовски може да бъде намерена на www.free-spirit-city.eu

Съвместната инициатива на Фондация “Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе под мотото “Русенски истории за изкуство и култура“ стартира през месец февруари 2017 година. В продължение на година ще бъдат представени любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух.

 

Началото на инициативата беше поставено с любопитна информация за голямата актриса Стоянка Мутафова и връзката й с Русе. Пожълтелите страници на архива разказаха и за Освобождението на Русе. Представена беше информация за случки и събития, свързани с Денят на Русе – 6 май, първата кинопрожекция в България, русенската търла и балните страсти от преди две столетия. Място в рубриката намери и споменът за Добри Немиров. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама