НСТС разгледа проект, предвиждащ увеличение на минималните пенсии

17:04, 06 юни 17 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

НСТС разгледа проект на Закон за изменение на Закона за бюджета на ДОО за 2017 г., който предвижда увеличение на минималния размер на пенсии за осигурителен стаж и възраст и свързаните с тях други минимални размери на други пенсии на две стъпки, предаде БГНЕС.

Първата е увеличението от 161 лв. на 180 лв. Втората стъпка е от 1 октомври от 180 лв. на 200 лв. Това увеличение ще доведе до увеличаване на пенсионните доходи на около 800 000 пенсионери, чиито размер на пенсията ще бъде приравнен с минималния размер. При изпълнението на приходите от осигурителни вноски ще се покрие финансирането на този по-висок разход без да се наложи да се променят бюджетното салдо. Тази промяна няма да доведе до актуализация на държавния бюджет, обясни министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

От друга страна той съобщи, че на подпис се е взело решение за проект за постановление на МС за увеличаване на размера на социалната пенсия 2,4%. Новият размер става 120,98 лв. от 1 юли. С тази промяна ще се увеличат размерите на около 143 000 социални пенсии.

От 1 юли, от друга страна, съгласно бюджета на ДОО всички пенсии ще бъде осъвременени с 2,4%.

Председателят на АИКБ Васил Велев посочи, че с увеличаването само на минималните пенсии се заличава разликата между неквалифицирания и средно квалифицирания труд, осигуровките и не се насърчава излизане на сивия сектор на светло. Очевидно трябва да се върви към ограничаване на ранното пенсиониране особено чрез измами с инвалидни пенсии, смята Велев.

Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“ коментира, че проекта на промените в Закона за изменение на Закона за бюджета на ДОО за 2017 г., които бяха одобрени, и са ориентирани към намерението за увеличаване на минималната пенсия. „Не ни харесва това, че се объркват съотношенията вътре в пенсиите. Трябва да има анализ за минималните пенсии, тъй като те не са такива, защото хората са некадърни. Надявам се той да се случи“, каза още Манолов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама