Плевенски прокурор е задържан за организиране на престъпна група

16:41, 06 юни 17 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С Прокурорът Димитър Захариев от Окръжна прокуратура в Плевен и служител на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ в града са задържани по обвинение за организиране на престъпна група и заплахи към свидетели. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от Агенция „Фокус“. „Днес в Съдебната палата и в Плевен паралелно бяха извършени 2 задържания. В Съдебната палата служители на Бюрото по защита, действащи в изпълнение на прокурорско постановление на прокурор от Специализираната прокуратура и на мое писмено разпореждане, задържаха прокурор Димитър Захариев", посочва Цацаров. 

В същото време специално сформирана група на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ в Плевен задържа служител на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. И двамата са транспортирани към следствения отдел на Специализираната прокуратура, където са им повдигнати обвинения. 

Цацаров обясни, че според обвинението Захариев е участвал в организирана престъпна група, членовете на които са задържани при акция на Специализираната прокуратура в Плевен. Служителят на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" е обвинен за участие в същата престъпна група и за отправяне на преки заплахи към служител от дирекцията– негова колежка , за живота на съпруга й, ако той продължава да свидетелства по това дело. 

Тези деяния са с изключително висока степен на обществена опасност, съобщи главният прокурор. Той обясни, че Димитър Захариев е задържан, докато пребивавал  в Съдебната палата в столицата като обвиняем по друго дело. Задържането му не е попречило на участието му в делото, по което е подсъдим. 

Цацаров припомня, че на 23 юли 2015 г. ВСС е отстранил по негово предложение Захариев от длъжността прокурор.  На 26 април 2016 г. Цацаров внесе предложение във ВСС, което касае освобождаването му , тъй като се оказа, че за времето, в което той е бил отстранен от длъжност, той е придобил дялове от търговско дружество, охранителна фирма, и е осъществявал търговска дейност, въпреки това, че е продължавал да бъде прокурор. 

 По думите на Цацаров на  29 декември 2016 г. срещу Захариев е внесен обвинителен акт. Той е обвинен в упражняване на принуда, при условията на продължаващо престъпление. Част от деянията са по отношение на свидетел и са свързани с принуда към него за депозиране на показания, както и сигнали и оплаквания срещу прокурор, обвинен е и в нарушаване в правилата за държане на огнестрелно оръжие, както и държане на средства за смущение на радиоефира без да има разрешение за това. Главният прокурор не пожела да спомене името на втория задържан. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама